Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Tintin Anderzon försvann från vita duken – det gör hon i dag

28 apr, 2022 
tintin anderzon
Hon älskades och hyllades av publiken i filmen Adam & Eva. Men vad hände sedan? Vi berättar vad Tintin Anderzon gör i dag.
Annons
5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
5 snackisar från veckan som gått

Filmen Adam & Eva, med Björn Kjellman och Josefin Nilsson i huvudrollerna, blev en riktig succé när den kom ut, 1997. Hannes Holm och Måns Herngren regisserade och i rollerna märktes större delen av kändis-Sverige. I rollen som Adams bästa vän, Tove, märktes dock en relativt ny skådespelartalang, Tintin Anderzon. Både publik och kritiker blev oerhört förtjusta i Tintin. Hon belönades också med en Guldbagge för sin bejublade insats, för Bästa kvinnliga biroll.

Särskilt en filmscen, en dråplig och komisk sexscen mellan Tintin och Björn Kjellman, har satt sig i mångas medvetande. Denna filmscen berättade Björn om när han medverkade i Stjärnorna på slottet, häromåret.

tintin anderzon guldbagge
Tintin Anderzon tar emot Guldbaggen, 1998.

– De är två kompisar, de har aldrig varit ihop och så har det kört sig för bägges förhållanden och så var det ”ja då får det väl vara vi”. Han kämpar bakifrån och framifrån, hon är uttråkad och försöker känna nånting. Han tycker inte heller om det men han jobbar på, berättade Björn Kjellman.

Annons

Han fortsatte:

– Grejen är att Tintin hade så jäkla lätt för att börja skratta. jag skulle stå och pumpa på bakifrån och så hör jag från teamet som sitter utanför hur de börjar bryta ihop. Jag skriker: ”Men håll käften för fan, håll käften, det här är fan inte kul”.

Gick i mamma Kim Anderzons fotspår

Trots att det var först då, 1997, som publiken fick upp ögonen för henne var Tintin långt ifrån en debutant. Tintin Anderzon hade gjort entré i rampljuset redan 1974, blott 10 år gammal, i tv-serien Engeln. Att vilja stå på scenen: att skådespela, filma och vara med i tv fick Tintin med modersmjölken. Hennes mamma var nämligen självaste Kim Anderzon, en av Sveriges mest kända och färgstarka skådespelerskor. Känd från, bland annat, Sällskapsresan, Badjävlar, Rederiet och massvis av andra svenska klassiker.

kim anderzon och tintin anderzon
Tre generationer. Kim Anderzon med dottern Tintin och hennes son, Birk.

– Kim älskade att jobba. Vilken vilja, hon var jättestark, helt otroligt, har Tintin Anderzon berättat, i Sveriges radio, om sin mamma.

Annons

Gjorde film om sin mamma

Efter det stora genombrottet i Adam & Eva medverkade Tintin Anderzon i ett antal småroller, minst en produktion om året har hon gjort. Fram till ungefär 2012. 2017 sadlade hon istället om, till filmmakare, då dokumentären Den skalliga primadonnan kom ut. Filmen skildrar Kim Anderzon, Tintins mor, och hennes sista tid i livet. Kim drabbades nämligen av cancer och bestämde sig, efter att under en lång tid ha varvat föreställningar med sjukhusbesök, för att samla alla sina nära, vänner, kollegor, för en sista kväll på Restaurang Wasahof, ett sista framträdande. Hon åkte hem från restaurangen efter en magisk kväll och somnade in. För evigt.

tintin anderzon med sin halvbror
Tintin Anderzon med sin halvbror, på pappans sida.

– Det var en sådan otrolig närvaro, det var en väldigt speciell fest. Hon var jätteglad men trött, hon låg ner de sista timmarna och pratade med folk på festen, har Tintin berättat i Sveriges radio.

Annons

Det gör Tintin Anderzon i dag

Bakom filmen stod alltså Tintin, som gjort research och intervjuer, och Tintins halvbror Fredrik Egerstrand, som stod för regi. Att göra dokumentären var fint, men svårt, har Tintin berättat för Dagens Nyheter.

tintin anderzon 2022
Tintin Anderzon på röda mattan, 2022.

– Men det har varit ganska jobbigt för mig, alltså. Jag har inte fått vara i fred med min sorgeprocess. Det var så mycket som jag skulle hålla på med till filmen efter att hon hade dött att jag var helt bedövad ett år efteråt.

Tintin Anderzon, i dag 58 år, bor i Stockholm. Hon har två vuxna barn, Birk och Olivia. Hon arbetar på Intima teatern och har spelat in ett flertal ljudböcker, som uppläsare. I februari syntes hon senast på röda mattan, på Soultrain på Café Opera.

Annons