Så gick det sen för skådespelarna i Rederiet
1:36

Efter reklamen: Så gick det sen för skådespelarna i Rederiet

(1:36)

Slå på ljud

Eva Bysing var 23 år gammal när hon 1966 upptäcktes av ikonen Thore Skogman, som letade efter en värdinna till tv-programmet Hylands hörna. Det blev Evas fot in i underhållningsvärlden, och samma år skivdebuterade hon med Jag kommer från Västmanland, en låt skriven av densamma Thore Skogman.

Det breda genomslaget på teaterscenerna kom dock på 70-talet, när Eva Bysing var med i Riksteaterns ensemble, och satte upp musikaler som Annoe get your gun och Glada änkan. 1973 gjorde hon och vännen Bert-Åke Varg succé med showen Fint som snus som sändes på SVT. Bysing satte också upp revyer med dåtidens stora stjärnor – Hagge Geigert, Gösta Bernhard och Tjadden Hällström.

Eva Bysing och Bert-Åke Varg.

Eva Bysing och Bert-Åke Varg i Fint som snus.

Foto: LARS WIKLUND

Med en rad roller i både musikaler, teaterpjäser, revyer, tv-serier och filmer är Eva Bysing en av våra mest mångfacetterade underhållare under 1900-talet.

Medan Bysing regerade på teaterscenerna runt om i landet på 70- och 80-talet, kom hon under senare delen av sin karriär främst att förknippas med tv-programmen och -serierna hon var med i. Eva Bysing var en ikon i underhållningsprogram som Gäster med gester, Lita på mig och Har du hört den förut?. På 90-talet återförenades hon också med sin gamla parhäst Bert-Åke Varg i SVT-serien Rederiet, där hon spelade Irma Larsson.

Eva Bysing i röd skjorta.

Eva Bysing.

Foto: Micael Engström/TT

Dragit sig tillbaka från rampljuset

1995 tävlade Eva Bysing också i På spåret tillsammans med Peter Harryson, även han med i Rederiet, och duon slutade på en andraplats.

Under 2000-talet har det varit desto tystare om Eva Bysing, som valt att dra sig tillbaka från rampljuset helt. Efter att ha varit gift med fotografen Björn Larsson Ask mellan 1967 och 1980 gifte Eva om sig med musikern Bengt-Arne Wallin 1986, och uppträdde ibland som sångare i hans band. 2015 gick Bengt-Arne ur tiden, 89 år gammal. Sedan dess har Eva Bysing inte fotograferats på röda mattan – sista gången hon syntes ute på evenemang var när hon och maken gick på Polarpriset i juni 2015, några månader före hans bortgång.

Eva Bysing och Bengt-Arne Wallin på Polarpriset 2015.

Foto: Karin Törnblom/TT
Mest läst