Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Galenskaparnas Per Fritzell öppnar upp om hälsan: ”Kroppen säger ifrån”

30 maj, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografRoger Tillberg/TT, Leif R Jansson/TT
På 80-talet var Per Fritzell med och satte Galenskaparna och After Shave på den svenska humorkartan.
I en ny intervju i podcasten Nemo möter en vän berättar humorstjärnan om hur livet ser ut i dag – efter drygt 40 år av galenskap i rampljuset.
Annons
5 klassiska 80-talsserier vi minnsBrand logo
5 klassiska 80-talsserier vi minns

Det var under studietiden på Chalmers tekniska högskola som Per Fritzell träffade kamraterna i vad som skulle bli musik- och humorgruppen After Shave. Det var också under den här tiden som de introducerades för ett annat känt gäng: Galenskaparna.

På 80-talet kom Galenskaparna och After Shave [Knut Agnred, Claes Eriksson, Jan Rippe, Kerstin Granlund, Anders Eriksson, Peter Rangmar och Per Fritzell reds. anm.] att bli en självklar och oskiljaktig duo, och tillsammans låg de bakom otaliga tv- och filmproduktioner och en uppsjö av minnesvärda rollkaraktärer.

Per Fritzell är kanske mest förknippad med rollen som Milton i tv-serien Macken, som handlade om brödraparet Roy (Anders Eriksson) och Roger (Jan Rippe). I serien sjunger Milton den oförglömliga och trallvänliga Man ska ha husvagn.

Annons

Men hur lever Per Fritzell i dag, efter 40 år i rampljuset? När han gästar podcasten Nemo möter en vän fördjupar han sig i allt från karriär, till livet med hustrun Carin – och hur det står till med hälsan i dag.

Galenskaparna-Per om livets motgångar: Skilsmässan var tuff

Under samtalet med podcastens programledare Nemo Hedén förklarar Per Fritzell ursäktande att hans barndom var så pass ”vanlig och lycklig” att den knappast är intressant att fördjupa sig i, men att han för den sakens skull inte är utan personliga motgångar i livet.

– Nej, allt har varit väldigt lyckligt, det är det som är så tråkigt. Sedan är det klart att man har gått igenom ... Jag har gått igenom en skilsmässa, det var tufft, men det är väl det, säger han.

Per Fritzell syftar på skilsmässan från exhustrun Chatrine Fritzell, som också är mamma till hans två äldsta barn; sonen Carl, född 1985 och dottern Lisa, född 1990.

Per Fritzell med exhustrun år 1995.
Exmakarna Per Fritzell och Chatrine Fritzell fotade på vimmel tillsammans år1995.

Så gick det till när Per Fritzell träffade hustrun Carin

Vidare berättar Per att han fortfarande blir igenkänd på stan, men att svenskar ofta är för artiga för att komma fram om de inte är ”förfriskade”. Han förklarar att eftersom han har så otroligt många olika låtar och karaktärer i bagaget, så händer det ofta att folk refererar till något som han själv till och med glömt bort att han gjort.

Annons

Så var fallet när han träffade nuvarande hustrun Carin Fritzell Hamnlund.

– Det var faktisk så att när jag träffade min nuvarande fru så sa hon att hon gillade en karaktär som jag hade glömt bort. Hon började sjunga ”en kulstöterska ska vara tjock” och det är från ... jag var då en rysk konståkerska, och den karaktären hade hon fastnat för. Det finns en sådan uppsjö av olika karaktärer, konstaterar han.

Per och hustrun Carin har även de två barn tillsammans; sonen Nils, född 2003 och dottern Ella, född 2004.

Fyrabarnspappan och kärleken är bosatta i Kungsbacka, utanför Göteborg. Att döma av podcast-intervjun är det en väldigt harmonisk tillvaro.

Per Fritzell och hustrun Carin Fritzell Hamnlund på ett vimmel år 2008.
Per Fritzell och hustrun Carin Fritzell Hamnlund på ett vimmel år 2008.

Per Fritzell öppnar upp om hälsan: ”Kroppen säger ifrån”

Per Fritzell pratar vidare om machokulturen, något som han också berörde i sitt uppmärksammade sommarprat i Sveriges Radio från 2014. Han förklarar för Nemo att det manliga machoidealet alltid har varit väldigt tacksamt att skämta om.

Annons

Men att det kan vara jobbigt när det slår tillbaka på det egna egot, varpå han utvecklar svaret kring hälsan och sorgen över att inte längre kunna springa.

– Det som är jobbigt är när kroppen säger ifrån. Jag har fått nya knän. Sådana här proteser, knäproteser, som jag gjorde för fyra år sedan 2019. Nu kan jag inte springa längre. Jag har alltid varit rätt fysiskt aktiv. Jag håller igång fortfarande, men åldern sätter ju sina tecken på figuren och lite så. Jag har högt blodtryck och äter mediciner.

Per, som lever efter devisen ”Hellre tjock och glad, än smal och sur”, förklarar att han älskar mat och att det därför varit tufft för honom att inte kunna träna som han vill.

Per Fritzell och Jan Rippe 2023 Kajskjul 8.
Per Fritzell och Jan Rippe utanför välkända Galenskaparna-tillhållet Kajskjul 8 år 2023, där de till hösten sätter upp föreställningen Minnesluckor – 40 år av galenskap. Vännerna har känt varandra i 48 år och jobbat tillsammans i 42 år.

Per Fritzell förklarar vidare att han nyligen varit sjuk, med svår hosta, i hela elva veckor. Han har genomgått två penicillinkurer, tvingats ställa in flera jobb och dessutom gjort en lungröntgen.

Läkarna hade sagt ”nej det finns inget att göra, det är ett virus”, men man hade i alla fall kunnat utesluta några av de mer allvarliga diagnoserna förklarar han. Hjärta och lungor såg bra ut.

Per, som i november är aktuell med en ny krogshow tillsammans med gamla Galenskaparna-kamraten Jan Rippe, säger avslutningsvis att han nyligen kunnat återgå till arbete och att han mår bättre.

Annons