0:56

Efter reklamen: Spana in Strömstedts lantställe på Dalarö

(0:56)

Jesper Aspegren började som programledare på Barnjournalen, kom sedan till Sköna Söndag, startade upp Antikrundan och var därefter en mycket uppskattad programledare i Aspegren Mitt i maten.

Jesper Aspegrens ålder

Jesper Aspegren är född den 4 juni 1950 i Landskrona. Under början av 1970-talet studerade han juridik, statskunskap, informationsteknik och etnologi vid Lunds universitet. Under universitetstiden var han redaktör för nationstidningen Helsingkroniten, ett uppdrag som gav mersmak. 25 år gammal började Jesper studera vid Skurups folkhögskola, journalistlinjen. Och därefter var det, helt enkelt, journalistiken som gällde. Karriären inleddes på tidningen Mellersta Skåne och därefter blev det både radio och tv för Jesper.

Jesper Aspegren med Knut Knutson under inspelningen av Antikrundan, 1991.

Roger Tillberg/TT

På 90-talet var han, som sagt, en av SVT:s allra största profiler. Hans nyfikenhet, öppna sätt och kreativitet gjorde honom till både en uppskattad och oerhört bra programledare. Han var dessutom en pionjär. Jesper Aspegren är ju mannen bakom ett av de första riktigt uppmärksammade matprogrammen i svensk television. Programmet Aspegren mitt i maten blev en succé som verkligen banat väg för dagens otaliga matshower.

Jesper Aspegrens fru och barn

Jesper Aspegren slutade på SVT för 22 år sedan, 2000, för att bli vd för Craaford Auktioner. Beslutet att sadla om till vd gjorde att Jesper tvingades sluta med Antikrundan, programmet han lett mellan 1988 och 2000. För Expressen har han berättat att han kan sakna den uppmärksamhet som man får av tv-mediet.

– Det är klart jag saknar att få samma uppskattning som jag fick, säger han och fortsätter:

– Det är naturligtvis inte så intensivt i dag. Det är två generationer som inte vem jag är.

Jesper och Maria-Pia Aspegren 2012.

Håkan Bengtsson/TT

Antikrundan är ett unikt program i svensk television. Under åren har programmet nämligen bara haft två programledare: Jesper och Anne Lundberg.

– Jag tippar att när Jesper bestämde sig för att sluta så valde de mellan att lägga ner programmet eller hitta någon som är så olik Jesper som möjligt, har Anne Lundberg slagit fast.

Privat lever Jesper Aspegren med Maria-Pia, som har arbetat som barnmorska. Paret har fyra barn tillsammans: Johan, Gustav, Oskar och Sophia.

Bengt Östes stora förändring – efter svåra familjetragedin

Så lever Jesper Aspegren i dag

Enligt Magasinet Skåne satte Jesper upp en regel då han fyllde 60 år 2010: han tänker jobba tills han dör, men inte jobba ihjäl sig. Han må ha fyllt pensionär (och lite mer till!) men han arbetar fortfarande. Han är aktiv som både moderator och talare. Förra sommaren var han exempelvis konferencier på 2021 års vinfestival på Österlen. Dessutom är han författare. 2018 kom exempelvis boken om Leif Mannerström, kallad Kockliv. I övrigt fyller Jesper Aspegren gärna sitt liv med mat, golf och antikviteter. Han bor i Falsterbo.