Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Johan Palm skapade hysteri i Idol – sen försvann han

26 jan, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT, Facebook.
Johan Palm är en av de som skapat mest hysteri bland fans under alla år av Idol.
Men efter ett soloalbum försvann han från rampljuset – så gick det för honom efter succén i TV4-programmet.
– Nu kan jag fascineras över hur min inställning till saker och ting förändrades, har Johan Palm sagt till Aftonbladet.
Annons
Idoldeltagarna då och nu – så ser de ut i dagBrand logo
Idoldeltagarna då och nu – så ser de ut i dag

När Johan Palm klev in hos Idol-juryn 2008 och sjöng The Verves The drugs don't work visste han inte vad som väntade honom. Men inom några månader hade 16-åringen blivit en av Sveriges mest omtalade och omsvärmade personer. För varje vecka han uppträdde i TV4-programmet fick Johan Palm allt fler fans, och hysterin växte snabbt kring honom. Utanför hotellet stod unga tjejer och skrek, och många av oss minns nog fanet som fick komma upp på scen och sa att Johan Palm betydde ”mer än hennes familj”.

Johan Palm.
Johan Palm tävlade i Idol 2008.

Den unga artisten kom till kvartsfinalen innan Idol-sagan var slut för honom, men det var bara början på hans karriär – i alla fall var det vad alla trodde. Men efter att ha släppt sitt debutalbum My antidote 2009, fått en radiohit med låten Emma-Lee och åkt ut på en turné så försvann Johan Palm från rampljuset.

Annons

Efter åtta år av tystnad tog Johan Palm 2017 bladet från munnen och berättade om tiden i Idol och beslutet att backa från kändisskapet, i en intervju med Aftonbladet. Han konstaterar att han både kunde förstå att uppmärksamheten han fick i programmet var unik, men att han samtidigt vande sig – det blev det nya normala.

– Nu kan jag fascineras över hur min inställning till saker och ting förändrades. Som under finalen i Globen när jag och några andra som åkt ut skulle sjunga i pausen. Det var inför ett fullsatt Globen, men min inställning då var att: ”äh, det är inte ens direktsänt”, så jag slängde på mig nån t-shirt och orkade knappt sätta in linser utan sjöng bara, berättade han i tidningen 2017.

Därför försvann Johan Palm från rampljuset

Efter den välbesökta turnén 2009 var tanken att Johan Palm bara skulle ta en paus och skriva ny musik. Men när han kom bort från kändisvärlden kände han att han behövde en längre paus.

Annons

– Planen var till en början att jag skulle ta ett år eller så och skriva musik till nästa platta och det började jag göra också. Sen har jag med tiden insett att jag behövde en paus från det. Just för att jag har känt att jag i lugn och ro har velat bli vuxen under mer normala villkor. jag tror att det är nyttigt. Det var på något sätt den tiden då jag höll på att bli vuxen, så det har tagit lite tid för mig att hitta tillbaka. Jag har velat ha lite mer normala förutsättningar, hitta nån slags stabil grund i vardagen, sa han till Aftonbladet 2017.

Johan Palm 2017.
Johan Palm spelade i en film 2017.

För pengarna han tjänade på skivförsäljning och turnén köpte Johan Palm gitarrer. 2017 var han med i filmen Svart cirkel tillsammans med bland annat Inger Nilsson, men förutom det har han fortsatt hållit sig borta från rampljuset. Johan Palm har de senaste åren studerat både digital musikproduktion och audionomprogrammet på Göteborgs Universitet, och bor numera i Växjö med sin flickvän.

Så ser Johan Palm ut nu

Annons