Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Johan Widerbergs kamp mot psykisk ohälsa: ”Medveten”

15 mar, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Med hyllade regissören Bo Widerberg som pappa var det aldrig konstigt för Johan Widerberg att bli skådespelare.
Redan som barn hade han huvudrollen i Ebba och Didrik – men hans liv har inte varit en dans på rosor.
– Jag är väldigt medveten om mina tillkortakommanden och neuroser, säger Johan Widerberg till Hälsoliv.
Annons
5 saker du bör göra för din psykiska hälsaBrand logo
5 saker du bör göra för din psykiska hälsa

Född 1974 var Johan Widerberg inte många månader innan han gjorde sin filmdebut. Med hyllade regissören Bo Widerberg som pappa fick Johan som spädbarn vara med i Beck-filmen Mannen på taket, och hade flera andra mindre roller i filmer under uppväxten.

Johan funderade på att sluta skådespela som tonåring, men tackade istället ja till rollen i Ebba och Didrik som skulle bli hans stora genombrott. Efter att ha spelat i ungdomsserien fick Johan Widerbergs skådespelarkarriär ett uppsving.

1995 spelade han huvudrollen i sin pappas sista film, Lust och fägring stor. Där spelar han en 15-åring som har en affär med sin 37-åriga lärarinna.

– Jag var ju 20 bast. Jag hade levt som vuxen ganska länge och närmade mig inte det där med barnets känslighet kring ämnet. Det var nog bra att jag såg så ung ut. Det hade förmodligen varit knepigt för en 15-åring, säger Johan Widerberg till Hälsoliv.

Annons

Genom åren har Johan Widerberg hunnit med både en rad roller i tv-serier, filmer och på teaterscenerna – många känner igen honom från En man som heter Ove, The Wife och Vilken jävla cirkus.

Johan Widerberg i Lust och fägring stor.

Familjens stöd i Johan Widerbergs psykiska ohälsa

Om han inte är aktuell med ett projekt tycker Johan Widerberg inte om att synas, och han har svårt att läsa mejl. I hans inkorg kan det ligga 10 000 olästa mejl.

– Det är ju en neuros, det är jag helt öppen med. Jag har inga problem med att prata om min psykiska ohälsa. Jag har allt det där man ser i ”Lyxfällan”. Folk får räkningar och det är tomt på kontot, men i stället för att säga att det är kris, stoppar man räkningen längst ned i en låda och hoppas att den försvinner. Det är jag, säger Johan Widerberg.

Han konstaterar dock att hans sambo och barn gör att han håller sig på jorden och inte går upp i sin ångest. Mellan sina rollprestationer är han hemma mycket och umgås med sitt barn, något han trivs med.

Johan Widerberg 2020.

– Min dotter kommer i alla fall inte kunna ligga på en terapisoffa sedan och hävda att pappa inte var närvarande. Gör hon det om 20 år, då jävlar blir jag förbannad.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons