Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Jon Skolmen lämnade rampljuset – åren före sin död

31 okt, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTt.
Han underhöll ett helt land med rollen som Ole Bramserud i Sällskapsresan.
Men sina sista år i livet höll Jon Skolmen sig undan rampljuset, och gick i pension.
– Jag känner att jag har gjort mitt. Jag har inga planer på att stå på scen igen, sa han fyra år före sin död.
Annons
5 älskvärda filmer från 80-taletBrand logo
5 älskvärda filmer från 80-talet

Jon Skolmen blev Lasse Åbergs vapendragare Ole Bramsrud i de klassiska Sällskapsresan-filmerna om Stig-Helmer Olsson. Hela Sverige förknippar honom med den roliga norrmannen som tog Stig-Helmer under sina vingar på charterresan till Spanien, och senare i både Alperna och på seglatser.

Den norska komikern och skådespelaren sörjdes stort av sina svenska vänner och kolleger när han 78 år gammal somnade in 28 mars 2019. Lasse Åberg konstaterade att Jon var en fin och empatisk vän, men att det hade gått några år sedan de umgicks med varandra.

– Det var samband med senaste filmen, det var några år sedan. Vi umgicks så mycket i filmerna, så vi fick vår sociala bit då. När jag var i Oslo då träffades vi och åt lunch och när han var i Stockholm också. Det var inte så att vi umgicks och åkte till varandra, sa Lasse Åberg till Expressen.

Annons

Sista filmen de två spelade in tillsammans var The Stig-Helmer story, som kom 2011.

Jon Skolmen drog sig tillbaka från rampljuset

Sina sista år i livet valde Jon Skolmen att leva tillbakadraget, och han hade inget intresse av att varken stå på scen eller medverka i filmer mer.

– Jag känner att jag har gjort mitt. Jag har inga planer på att stå på scen igen. När andra säger att de saknar rampljuset känner jag inte igen mig. Jag är en lat pensionär och nöjd med det, sa han till norska Her og Nå.

Det ekonomiska var inte helt enkelt för honom, då han som pensionär inte fick särskilt mycket pengar varje månad. Men för den norska tidningen berättade han att det viktiga för honom var att ta hand om sin hälsa och sitt välmående.

– Jag går på gym och så. Och går promenader i Frognerparken till exempel. Jag tycker det känns bra, får då kan man leva lite längre och må lite bättre.

Jon Skolmen gick bort omgiven av sin familj, och med jazz på radion. På begravningen önskade hans vuxna barn donationer till forskning kring demens och alzheimers, hellre än blommor.

Annons