Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Kändiskocken Karin Fransson såg sitt livsverk brinna ner

11 nov, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Kända tv-kocken Karin Fransson gjorde Hotell Borgholm till en stor succé.
Men 2004 tvingades hon se hur arbetet brann ner till grunden, och nu har hon lämnat kockbranschen helt.
– Jag fick en ganska stor förslitningsskada i axeln som gjorde mitt liv lite bittert, säger hon i P4 Kalmar.
Annons
Pesto med twist - mästerkocken Christin Kashou tipsarBrand logo
Pesto med twist - mästerkocken Christin Kashou tipsar

Karin Fransson, 70, har varit med i rampljuset inom kockbranschen under många år. Men från början visste Karin inte att hon skulle bli känd kock och profil i både radio och tv – hon blev bara kär i si. man, Owe Fransson.

Owe råkade vara delägare i populära Hotell Borgholm på Öland, och efter att paret gift sig 1980 började Karin hjälpa till i köket på hotellet, utan att ha någon kockutbildning. När en av de andra kockarna blev sjuka så var det Karin Fransson som tog över.

Annons

Hon blev den första kvinnliga tv-kocken i Sverige, och har både gästat TV4:s morgonprogram och haft matprogrammet Meny i P1 under en lång period. Karin har också belönats med Gastronomiska akademins stipendium och suttit i juryn för Årets kock under många år.

Tuffa tiden – allt brann ner

2004 gick Karin och maken Owe igenom en tung tid – när deras gemensamma livsverk brann ner till grunden. Hotell Borgholm började brinna, och gick inte att rädda.

– Till deras restaurang har folk vallfärdat från alla delar av Sverige, från Norge och Tyskland. Den har varit som en motor för hela Öland, sa en Jeanette Edström till Aftonbladet 2004.

Efter att hotellet brann ner byggde paret upp det igen, och fortsatte driva det fram till 2018, då de sålde det och gick i pension. I en intervju med P4 Kalmar berättade Karin att hon behövde vila upp en skadad axel, men att det ledde till att hon valde att sluta för gott.

Annons

– I den branschen jag har varit, det är fullt ös hela tiden. Det jag kände var att jag fick en ganska stor förslitningsskada i axeln som gjorde mitt liv lite bittert, berättar hon.

Karin och Owe Fransson på Årets kock 2019.

Att inte jobba var först svårt att ta in.

– Vi brukar vara lediga i januari och februari, så i början förstod man inte att man inte kommer tillbaka till sitt jobb.

The Storytellers – Lyssna med MarkizBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Markiz
Annons