Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Mats Wikström spelade Karlsson på taket – så ser han ut

31 okt, 2022 
AvAino Oxblod
FotografYoutube.
Mats Wikström spelade världens bästa Karlsson i Karlsson på taket, och är en stor del av mångas barndom.
Men efter rollen lämnade Mats rampljuset, och i en intervju berättar han om nackdelarna med att bli känd Astrid Lindgren-barnstjärna.
– Det var en fantastisk upplevelse, men det blev lite för mycket, säger Mats Wikström i dokumentären Alla vi barn från filmerna.
Annons
Astrid Lindgren-barnen idag – så lever de och så ser de utBrand logo
Astrid Lindgren-barnen idag – så lever de och så ser de ut

Att bli känd i en Astrid Lindgren-film innebär att man blir en del av uppväxten för barnen i både sin egen generation, men också alla kommande generationer efter en.

En person som har upplevt det är Mats Wikström, som spelade busfröet Karlsson i Världens bästa Karlsson 1974. Han upptäcktes av en talangscout under en skoldag på Engelbrektsskolan, och fick spela den burdusa gubbpojken Karlsson i den hyllade filmen.

– Jag tyckte Karlsson var… inte skrämmande, men ganska bufflig mot Lillebror. jag spelade en roll där. Jag var utåtagerande som person kanske, men tyckte han var lite tuff och orättvist, berättar Mats Wikström i dokumentären Alla vi barn från filmerna som finns på Youtube.

Valde bort rampljuset

Även om han tyckte om att spela Karlsson på taket, så blev han överväldigad av kändisskapet, och valde att inte fortsätta ett liv i rampljuset efter framgångarna.

Annons

– Det var en fantastisk upplevelse, men det blev lite för mycket. Det blev för mycket uppmärksamhet redan då, vilket jag har förstått att det blev för många andra också.

Karlsson på taket.

Att förknippas med sin roll i en barnfilms-klassiker är Mats inte ensam om att uppleva som jobbigt – många av skådespelarna i Astrid Lindgren-filmer, Bert-filmerna eller Sune-filmerna har upplevt samma sak. När Mats arbetade på Uppsala nation i ungdomen fick han möjligheten att träffa någon i samma situation, men avstod.

– Då kom det upp en vän och sa ”nu sitter Emil i Lönneberga där nere i valvet, ska du inte gå ner och prata med honom?” Då kände jag att nej han ska få vara ifred. Det är ju ganska typsikt, och jag förstod att han inte var så intresserad av att få den uppmärksamheten. Det känner jag igen, att man är – oavsett vad man vill – en offentlig person resten av livet, säger han i dokumentären.

Påverkas under uppväxten

Mats Wikström – som inte ens hade sin riktiga röst i filmerna, utan dubbades av vuxna Jan Nygren för att ge Karlsson en vuxen känsla – tror att det vi ser som barn blir en så stor del av uppväxten och formar oss, vilket gör att stjärnorna från barnfilmerna blir ihågkomna längre.

– Det sitter så djupt, det är som lekkamrater när man är liten. Man minns och hela tiden refererar till det.

Så ser Mats Wikström ut som vuxen

Mats Wikström.
Annons