Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Moa Lignell slog igenom i Idol – det gör hon i dag

14 nov, 2022 
Moa Lignell i dag
När Moa Lignell framförde låten When I Held Ya på sin audition i Idol 2011 var det en och annan haka som tappades. Hon blev snabbt en tittarfavorit i programmet och många minns den talangfulla 16-åringen starkt. Men hur bra koll har du har du på artisten i dag? Så gick det sedan för Moa Lignell!
Annons
Idoldeltagarna då och nu – så ser de ut i dagBrand logo
Idoldeltagarna då och nu – så ser de ut i dag

Vid uttagningarna inför Idol 2011 var det 13 000 personer som dök upp på audition – en rekordsiffra för programmet. Av de tusentals sökande gallrades 20 hoppfulla deltagare ut, för att sedan efter kvalveckan enbart bli elva.

En av de lyckliga som kammade hem en gyllene biljett och sedan sjöng sig vidare i tävlingen var Moa Lignell. Som 16-åring tog hon plats framför juryn med sin gitarr och chockade inte bara dem, utan hela svenska folket, med den egenskrivna låten When I Held Ya.

Annons
Moa Lignell Idol

Under säsongen var Moa en bland flera nu välbekanta ansikten. I tävlingen deltog bland andra Robin Stjernberg, Molly Hammar och Roshana “Roshi Hoss” Hosseini. Men vann gjorde Amanda Fondell och Moa slutade på en tredjeplats.

Moa Lignell Idol 2011

Så gick det sen för Moa Lignell

Även om Moa Lignell inte kammade hem vinsten så vann hon definitivt tittarnas hjärtan. Efter att programmet slutade sändas blev Moa signad av skivbolaget Universal Music – och den egenskrivna låten som hon framförde på sin audition blev, till mångas förtjusning, hennes debutsingel. Inte undra på att When i Held Ya har över 25 miljoner spelningar på Spotify i dag!

Annons

Och trots att hon snuvades på vinsten i Idol så kunde hon, bara ett år senare, placera en Rockbjörnen-statyett på prishyllan för Årets genombrott.

Moa Lignell

Efter sin medverkan i Idol har alltså musiken förblivit aktuell i Moas liv. Hon har uppträtt på festivaler, galor och åkt på turnéer. Dessutom har hon fortsatt jobba som låtskrivare och exempelvis skrivit låtar till artister såsom Melissa Horn och Sonja Aldén.

Moa Lignell har funnit kärleken – berättar om partnern

På elva år hinner mycket hända, men den största förändringen i Moa Lignells liv kan vara att hon nu har hittat kärleken. För QX berättar hon att hon tidigare undvikit att gå in i förhållanden, men att hon nu är i en kärleksrelation. Artisten menar att hon förut inte var redo för vad en relation innebär och att hon har behövt jobba på att öppna sig för en annan människa.

Annons

– Jag lever ihop med en kvinna nu, berättar hon för tidningen.

Sedan Moa blev tillsammans med sin flickvän har hennes låtskrivande ändrats och hon har mer öppet skrivit om kärleken till sin tjej.

– Skillnaden är väl att innan jag träffade min tjej så skrev jag mer metaforiskt. Innebörden har egentligen varit samma då som nu. Men nu på Oh Daughters så finns det låtar som klart och tydligt berättar att jag har träffat en tjej, säger Moa till QX och fortsätter:

– Jag har alltid varit öppen med mig själv, men är väldigt noga med att inte bli för privat. Att jag har skrivit om henne nu är för att jag är stolt och vill skriva om det finaste jag har. Men absolut. Det här är första skivan där jag använder orden ”she” och ”her”. Även om det föll sig naturligt för mig att skriva på det sättet så är jag väldigt stolt över att presentera en skiva som är skriven ur det perspektivet.

Annons