Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Nils Hallberg var ikonisk – nu gör hans son succé

26 jan, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Nils Hallberg var en av Sveriges allra flitigaste skådespelare genom tiderna, och när han gick ur tiden 2010 hade han gjort 105 filmroller.
I dag är det inte alla som minns den svenska filmikonen – men desto fler känner till hans son, som nu gör succé i tv.
Annons
Guldbaggegalan 2023: Bilderna från röda mattanBrand logo
Guldbaggegalan 2023: Bilderna från röda mattan

Få svenska skådespelare har haft en lika lång och gedigen filmkarriär som Nils Hallberg. Han var bara 13 år gammal när han 1934 slog igenom med huvudrollen i filmen Anderssonskans Kalle. Sedan följde en sex decennier lång karriär med 105 olika filmroller på vita duken. Nils Hallberg var bland annat med i filmer som Hemsöborna, 91:an Karlsson och Lille Fridolf och jag.

Nils Hallberg blev känd för att ofta spela skurk eller bov i filmerna, och hamnade i ett fack där det var sådana roller han fick. På 50-talet lyckades han dock bryta mönstret när han i stället spelade deckarassistenten Freddy i Arne Mattssons filmer om deckarparet Hillman.

Annons

Sin allra sista filmroll gjorde ikonen i filmen Det sista äventyret 1974, och därefter fortsatte han på 80-talet att spela humorteater med ett eget turnésällskap runt om i landet.

Nils Hallberg 1953.
Nils Hallberg 1953.

Sonen blev känd programledare

På 60-talet fick Nils Hallberg barnen Mikael och Mattias, men det är yngsta sonen Messiah Hallberg som flest känner till. 1984 fick han sonen Messiah tillsammans med kärleken Marie-Louise Werklund, som Nils också gifte sig med fem år senare.

Messiah Hallberg.
Messiah Hallberg.

I dag är sonen Messiah en framträdande tv-profil och komiker. Han har tidigare deltagit i Let's dance, synts i TV4 och nu driver han både dagliga podcasten The daily Messiah och är nybliven programledare för satirprogrammet Svenska nyheter på SVT.

Annons

2010 gick Nils Hallberg bort, 89 år gammal. Han lämnade då efter sin fru, sina tre barn och fyra barnbarn.

– Han somnade in stillsamt med familjen runt omkring sig. Det var lugn och fint, sa Messiah Hallberg till TT efter sin pappas bortgång.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Nils Hallberg och fru.
Nils Hallberg och frun på vimmel 2009.
Annons