Guldbaggegalan 2023: Bilderna från röda mattan
1:01

Efter reklamen: Guldbaggegalan 2023: Bilderna från röda mattan

(1:01)

Slå på ljud

Få svenska skådespelare har haft en lika lång och gedigen filmkarriär som Nils Hallberg. Han var bara 13 år gammal när han 1934 slog igenom med huvudrollen i filmen Anderssonskans Kalle. Sedan följde en sex decennier lång karriär med 105 olika filmroller på vita duken. Nils Hallberg var bland annat med i filmer som Hemsöborna, 91:an Karlsson och Lille Fridolf och jag.

Nils Hallberg blev känd för att ofta spela skurk eller bov i filmerna, och hamnade i ett fack där det var sådana roller han fick. På 50-talet lyckades han dock bryta mönstret när han i stället spelade deckarassistenten Freddy i Arne Mattssons filmer om deckarparet Hillman.

Flickorna på TV2 handlar om henne – så gick det sen

Sin allra sista filmroll gjorde ikonen i filmen Det sista äventyret 1974, och därefter fortsatte han på 80-talet att spela humorteater med ett eget turnésällskap runt om i landet.

Nils Hallberg 1953.

Nils Hallberg 1953.

Foto: BONNIERARKIVET

Sonen blev känd programledare

På 60-talet fick Nils Hallberg barnen Mikael och Mattias, men det är yngsta sonen Messiah Hallberg som flest känner till. 1984 fick han sonen Messiah tillsammans med kärleken Marie-Louise Werklund, som Nils också gifte sig med fem år senare.

Messiah Hallberg.

Messiah Hallberg.

Foto: Karin Törnblom/TT

I dag är sonen Messiah en framträdande tv-profil och komiker. Han har tidigare deltagit i Let's dance, synts i TV4 och nu driver han både dagliga podcasten The daily Messiah och är nybliven programledare för satirprogrammet Svenska nyheter på SVT.

Peps Perssons sista tid i livet – flyttade ut till skogen

2010 gick Nils Hallberg bort, 89 år gammal. Han lämnade då efter sin fru, sina tre barn och fyra barnbarn.

– Han somnade in stillsamt med familjen runt omkring sig. Det var lugn och fint, sa Messiah Hallberg till TT efter sin pappas bortgång.

Nils Hallberg och fru.

Nils Hallberg och frun på vimmel 2009.

Foto: Lizzie Larsson/TT
Mest läst