Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Ninni från Rännstensungar försvann helt – det gör hon i dag

25 okt, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTt.
Som barn spelade Karin Falck Ninni i Rännstensungar, med Cornelis Vreeswijk och Monica Zetterlund.
Men efter succén med filmen försvann flickan från rampljuset – och hamnade bakom kameran i stället.
Här är de framgångsrika projekten hon ligger bakom, utan att du visste om det.
Annons
Video: Kändisarna som medverkat i Småstjärnorna som barnBrand logo
Video: Kändisarna som medverkat i Småstjärnorna som barn

aRännstenstungar, en film om föräldralösa flickan Ninni och den fattiga konstnären Johan Fahlén, spelades in redan 1944 för första gången. Men det är nog remaken från början av 70-talet som de flesta minns och har en relation till. Numera bortgångna ikonerna Cornelis Vreeswijk, Monica Zetterlund och Anita Lindblom spelade alla i filmen, medan huvudrollen Ninni gjordes av då okända nioåringen Karin Falck.

Karin Falck och Cornelis Vreeswijk 1974.

Karin hyllades stort för sin rollprestation – men som barn var det förvirrande när folk blandade ihop henne med rollen.

Annons

– Jag fick bärkassar med beundrarbrev, men jag hann inte svara på alla. Jag tyckte att det var märkligt att de kunde skicka brev till mig som Ninni, för jag kände mig inte som Ninni. Jag var Karin liksom, säger hon i Youtube-dokumentären Alla vi barn från filmerna.

Valde att arbeta bakom kameran

Karin insåg att hon inte trivdes i strålkastarljuset som kommer med att vara skådespelare. Hon tyckte inte att uppmärksamheten stod i proportion till hennes arbetsinsats.

– Jag tycker att det var lite jobbigt att bli uppmärksammad för nåt där jag bara hade skickat in en bild och varit med i en inspelning. Det blev så stort i förhållande till insatsen. Det är ju mycket annat man gör i livet, man kämpar med olika saker och det blir inte riktigt samma utdelning. Så här blir man en del av ett maskineri. Och det kändes inte helt rättvist på något sätt. Jag hade svårt att få den uppmärksamheten för den insatsen, säger hon i dokumentären.

Det blev inga fler roller för Karin – men kärleken till film fanns kvar. I vuxen ålder började hon därför arbeta som regissör i stället, och är hjärnan bakom en rad kända dokumentärfilmer och -serier, skriver Newsner. Hon har gjort hyllade serier som Så fostras överklassen – om internatskolan Lundsberg och Kollot mot fetma. Många minns nog också dokumentären om en klass i Åkersberga, Barnen från Åkerstorp.

Så ser Karin Falck ut som vuxen

Karin Falck jobbar gärna bakom kameran.
Annons