Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelser

Pa Neumüller försvann från SVT – efter haveriet

18 mar, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Hon var en del av en stjärnspäckad programledaruppställning, med Monica Dominique och Bengt Bedrup.
Men efter SVT:s fiasko med Zick zack lämnade Pa Neumüller inte bara kanalen – hon fick scenskräck och flyttade från Sverige.
– Det var en förlamande scenskräck, har hon sagt till Expressen.
Annons
5 klassiska 80-talsserier vi minnsBrand logo
5 klassiska 80-talsserier vi minns

Hon trodde att det skulle vara ett bra steg i karriären – nya SVT-stjärnan Pa Neumüller var en av fyra programledare till kanalens nya lördagsunderhållningssatsning Zick zack. Tillsammans med de mer erfarna Bengt bedrup, Tommy Engstrand och Monica Dominique skulle Pa Neumüller leda premiäravsnittet i november 1988.

Programmet skulle fyllas med uppträdande artister och en direktsänd lottodragning med lottomaskinen Drakula. Men redan i premiäravsnittet var programmet ett konstaterat fiasko – när Drakula fick fnatt och spottade fram en lottokula för mycket. Tittarna rasade över förvirringen, och kritiken i media lät inte heller vänta.

Alla programledarna fick klä skott för både hot och hat, men mest utsatt var Pa Neumüller. Medan hennes tre kolleger var etablerade så skulle det här bli hennes stora genombrott i svensk tv. Hon säger till Expressen att hon upplevde stöd från tittarna, men att kritiken från pressen och kolleger i tv-huset raserade henne.

Annons

– Mitt självförtroende och min självkänsla fick en enorm knäck, jag var ju ny i branschen. Jag fick ingen konstruktiv feedback utan fick kritik för att jag var ”käckt inkompetent” enligt en journalist. En annan kritiserade mig för mina ”feta knän”, en tredje för att han upplevde att jag hade ”en amerikansk accent”. Jag tänkte att det man gör då, spelar det ingen roll, säger Pa Neumüller till Expressen i en intervju 2019.

Lämnade landet efter TV4-kaos

SVT valde att lägga ner programmet efter bara några månader, och efteråt upptäckte Pa att hon var färgad av händelsen – folk ville inte längre jobba med henne. Hon började istället jobba bakom rutan med att dra igång den nya tv-kanalen TV4, och var med som både programledare, hallåa och väderpresentatör i början. Men när kritiken kom även där så utvecklade Neumüller scenskräck och valde att lämna Sverige för USA, där hon hade jobbat under 80-talet.

Annons

– Det var en förlamande scenskräck, det började i början av ”Zick zack” och blev bara värre och värre så när jag jobbade med TV4 kulminerade den. Så jag valde att hoppa av allt med tv.

Under 2010-talet har Pa Neumüller, som numera heter Pa Neumüller-Åkerman, arbetat som kommunikationstränare och ledarutvecklare. I sitt yrke hjälper hon alltså till att träna personer i mediehantering och retorik, och känner att hennes egna erfarenheter kommer väl till pass.

Pa Neumüller på 20-årsjubileumet för restaurang Beirut Café i Stockholm 2019.

– Jag handskas med folk som har scenskräck i dag, folk som möter media, folk som ska stå på en scen. Så jag känner att jag har haft nytta av det i slutändan. Jag älskar mitt jobb, men jag saknar alltid tv, säger hon.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons