Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Pär Holmgren lämnade SVT – meteorologens livsvändning

02 nov, 2021 
AvAino Oxblod
FotografIngvar Karmhed / SvD / TT
Han var en av de mest populära meteorologerna på SVT på 90-talet.
Men efter en lång karriär på kanalen försvann Pär Holmgren från mediebranschen, valde en helt annan bana och skilde sig.
– Bland meteorologerna på SVT har det blivit en generationsväxling, men Pererik Åberg och Mats Andersson träffar jag regelbundet, har han sagt till Expressen.
Annons
Svenska programledarna då och nuBrand logo
Svenska programledarna då och nu

Pär Holmgren, 57, syntes för första gången i rutan 1988, när han var inhoppare på ABC-nyheterna, samtidigt som han doktorerade på Uppsala Universitet. Från 1993 började han arbeta heltid som meteorolog på SVT, i samband med att kanalen började med morgonsändningar. Från mitten av 90-talet till 2007 var Pär Holmgren också chef över SVT:s väderredaktion.

Pär blev under sin tid på SVT nära vän med meteorolog-kollegan Pererik Åberg, och de två förknippas av många fortfarande med kanalens väderprognoser.

– Det var ett jätteroligt gäng att jobba med! Bland meteorologerna på SVT har det blivit en generationsväxling, men Pererik Åberg och Mats Andersson träffar jag regelbundet, har Pär Holmgren berättat för Expressen.

Annons

Efter 2008 valde Pär Holmgren att lämna SVT, efter 15 år på kanalen. Istället började han fokusera mer på miljöfrågor, och har till och med satt upp föreställningar på ämnet. Till sist bestämde han sig för att bli politiskt engagerad i frågan, och 2018 presenterades han som en av Miljöpartiets kandidater till Europaparlamentsvalen 2019 – en plats han faktiskt lyckades få. Så fram till 2024 är han en av 21 svenskar som jobbar som Europaparlamentariker.

Pär Holmgrens ord om framtiden

Men vad han vill göra efter 2024 vet han inte.

– Jag har haft ett otroligt liv och en spännande karriär, men någonstans i mig finns också en förhoppning att i något sammanhang hamna på en position där jag också kan påverka mer globalt. Det är jätteviktigt att vi gör så mycket som möjligt i ett rikt land som Sverige, men i förlängningen är det centralt att de här frågorna styrs upp globalt. Om det skulle vara inom FN eller i någon ideell organisation som jag skulle kunna engagera mig vet jag inte. Greta Thunberg är ett fantastiskt exempel på hur en person på kort tid kan få impact i stora delar av världen.

Många minns Pär Holmgren med ett ordentligt hårsvall från tiden i SVT, men de senaste åren har han valt en betydligt kortare frisyr.

– Första gången jag klippte mig relativt kort var redan i slutet av 1990-talet. Under frilansåren har jag haft halvlångt hår, men ju äldre man blir desto tunnare blir håret och desto mindre tyckte jag själv att jag passade i den frisyren.

Per Holmgren i EU 2019.
The Storytellers – Lyssna med SannaBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Sanna

Annons