SE OCKSÅ: 5 klassiska 80-talsserier vi minns
1:31

Efter reklamen: SE OCKSÅ: 5 klassiska 80-talsserier vi minns

(1:31)

Slå på ljud

Per Myrberg, som fyller 89 i sommar, har haft en karriär som få andra. Han gick på Dramatens elevskola i mitten av 1950-talet och har sedan dess, utöver mängder av roller på teaterscenen, spelat i tv-serier som Hedebyborna och filmat med såväl Vilgot Sjöman som Alf Sjöberg.

Som sångare hade han dessutom en enorm Svensktoppshit i mitten av 60-talet med Trettifyran – en tolkning av This ole house med svensk text av Olle Adolphson och klassiska rader som ”ja, nu är det slut på gamla tider, ja nu är det färdigt inom kort / nu skall hela rasket rivas, nu skall hela rasket bort”.

Per Myrberg i en tv-produktion i början av 70-talet.

BERTIL S-SON ÅBERG BÅ

En något yngre generation kanske känner igen hans röst från Disneyfilmen Den lilla sjöjungfrun – Per Myrberg gjorde nämligen den svenska rösten till krabban Sebastian.

Under 2000-talet har Per Myrberg också gjort en rad uppmärksammade tv-roller, bland annat i Gynekologen i Askim och inte minst i Carin Mannheimers Saltön.

Anita Wall tvingades bort från Dramaten: ”Det var fult, väldigt fult”

Rädslan inför rollen i Saltön: ”Gamla gubbjäveln”

I den sistnämnda serien, som baserades på Viveca Lärns romaner, spelade Per Myrberg den mystiske och buttre biodlaren William MacFie som blir den unga änkan Saras (spelad av Hanna Bogren) älskare.

Hanna Bogren spelade Sara och Per Myrberg spelade MacFie i Saltön.

LENNART REHNMAN

MacFie blev en av de mest älskade rollfigurerna i Saltön.

– Det förvånade mig mycket att folk gillade MacFie. Jag trodde nog att folk skulle tänka: ”Den gamla gubbjäveln som ger sig på yngre kvinnor!” Men om man har åtagit sig en roll kan man ju inte lägga några moraliska aspekter på den, har Per Myrberg berättat för Hemmets Journal.

Han sa samtidigt att han blev rädd när han förstod vad rollen som MacFie skulle innebära och att han tvekade inför att tacka ja.

– Jag blev nervös när jag läste att jag skulle spela förste älskare till en 40 år yngre kvinna! Jag kände inte skådespelerskan Hanna Bogren och var orolig för hur hon skulle reagera på mig. "Jaha, ska jag ha ett förhållande med den där gamla gubben?", kanske hon tänkte. Men det gick ju bra! Hon är en väldigt fin tjej. Och konstigt nog fick vi nästan inga kommentarer på åldersskillnaden. Det har kanske blivit mer accepterat idag?

Per Myrberg med hustrun Sara Myrberg och sonen Axel 2013.

Cecilia Liljeton/TT

Per Myrberg föll för yngre Sara – även i verkligheten

Saltön hade premiär på SVT 2005. Några år tidigare hade Per Myrberg själv gift sig för tredje gången – och likt MacFie hade han fallit för en yngre kvinna vid namn Sara.

Åldersskillnaden var dock inte 40 år utan 28.

– Jag var 56 och Sara var 28 när vi träffades. Och jag varnade min hustru, för att jag visste att det skulle bli en väldig massa snack. Men vi smög aldrig med vår relation, det var lika bra att vara öppna med det från början, har Per Myrberg berättat för Aftonbladet.

Per Myrberg fyller 89 i sommar.

Hans Shimoda/TT

Samtidigt beklagade han sig över att åldersskillnaden skulle märkas mer och mer ju äldre han blev.

– Jag kommer naturligtvis att bli äldre medan min hustru fortfarande inte är så gammal. Åldersskillnaden kommer nog dessvärre att märkas mer och mer, sa han till Aftonbladet.

– Det går nog inte att hantera. Det blir som det blir. Livet är sådant. Men vi har skrivit testamenten och sådant.

Per och Sara Myrberg har sonen Axel tillsammans. Per Myrberg har också fyra barn från tidigare äktenskap och förhållanden.

SE OCKSÅ: Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talspar
1:20

Efter reklamen: SE OCKSÅ: Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talspar

(1:20)

Slå på ljud
Mest läst