1:08

Efter reklamen: Se 5 snackisar från veckan som gått

(1:08)

Ragnar Skanåker har ett, minst sagt, imponerande cv. Pistolskytten har deltagit i sju olympiska spel och vunnit ett guld, 1972, två silver, 1984, 1988 och ett brons, 1992. Han har dessutom fyra VM-guld och totalt 2 000 medaljer – från olika tävlingar världen över. Ragnar är snart 90 år gammal (född 1934) men han är fortfarande aktiv.

Guldmedaljören Ragnar Skanåker visar upp sitt segerresultat i fripistol vid pistolskyttetävlingarna i München-OS 1972.

Jan Collsiöö / TT /

– Jag är i toppform. Mina värden är kanon. Jag var till läkaren häromdagen, har han berättat i en intervju med Expressen år 2020.

Hemligheten bakom de aldrig sinande framgångarna? Livserfarenheten.

– Man måste inte alltid ha nerver av stål, men man bör veta när man ska vara bäst, har Ragnar slagit fast.

Han fortsätter:

Ragnar Skanåker gratuleras till sin medalj, 1984.

Roger Tillberg/TT

– Skytte handlar mest om psykologi. Jag var långt ifrån bäst på träning, men sedan när det blev tävling kom många till korta mot mig. Jag var även bäst tränad och jag tränar fortfarande.

Så, hur ofta tränar han då?

– När jag tycker det är trevligt, kanske fyra gånger i veckan. När jag var 75 år vann jag SM-guld i luftpistol. Jag har skjutit i landslaget i 40 år. Träningen håller mig ung. Det är lite som yoga. Det finns moment i skyttet som gör att hjärnan arbetar på ett visst sätt.

Ragnar Skanåkers fru och barn

Karl Ragnar Skanåker, ursprungligen Eriksson, föddes den 8 juni 1934 i Stora Skedvi i Dalarna. Han var egen företagare då han, 38 år gammal, slog igenom i OS i Tyskland. Vid sidan av idrottskarriären äger han fastigheter. Det har han gjort i alla år. Bland annat en mack.

– Försäljningen steg med tio procent efter segern. Jag stack ut och det gav effekt ekonomiskt, har Ragnar berättat.

Ragnar Skanåker med exhustrun Anna och barnen Herman och Sanna.

Hans Runesson / XP / TT

Ragnar Skanåker har också haft en karriär inom flygvapnet. Men i dag är det bara fastigheterna som gäller. Och familjen, förstås. Mellan åren 1958–1984 var Ragnar gift med läraren och journalisten Ingegärd Hallgren Skanåker. Paret fick två döttrar, Carola och Cecilia. 1994–2001 gifte han om sig med radioreportern Anna Forssell Skanåker. Också de har två barn ihop, Sanna och Herman. Anna och Ragnar gick skilda 2001 vägar, återförenades senare, förlovade sig 2007 men bestämde sig slutligen för att bryta upp för gott. Sedan åtta år tillbaka lever Ragnar Skanåker särbo, med Birgitta.

– Det är inte lätt att lära gamla hundar att sitta. Jag tror inte hon vill bo ihop med mig och jag vill inte bo ihop med henne heller. Som vi har det nu är jättebra, det kan inte bli bättre, har Ragnar berättat i en intervju.

Han saknar inte det dagliga familjelivet, har han berättat för Expressen.

Ragnar Skanåker är fortfarande aktiv. Träningen håller honom ung, menar han.

ANDERS ENGMAN

– Nej, barnen är vuxna och klarar sig själva. Birgitta och jag träffas när hon har lust. Vi reser mycket ihop.

Något tredje äktenskap är det heller inte tal om.

– Nej, jag har gjort två äktenskap, det får räcka.

Ragnar Skanåkers band till styvdottern Cazzi Opeija

Ragnar Skanåker håller också kontakten med sin exhustru Annas barn. När styvdottern Moa Carlebecker Forssell, mer känd under artistnamnet Cazzi Opeia, tävlade i Melodifestivalen var Ragnar på plats i publiken.

– Min bonuspappa Ragge (Ragnar Skanåker red. anm.) var en framgångsrik tävlingsskytt och vi var alltid med när han var ute och tävlade. Det var en häftig del av min uppväxt och jag fick se mycket av världen, berättar hon. Han ville att jag skulle lära mig skjuta, men jag tror han upptäckte ganska snabbt att jag bara ville vara i studion, har Moa Carlebecker Forssell berättat.

I nästan 10 år har Ragnar Skanåker levt särboliv med sin Birgitta.

Karin Törnblom/TT

Så lever Ragnar Skanåker i dag

I dag lever Ragnar i det lilla samhället Munka Ljungby. Han bor precis intill den bensinmack som han ägt sedan slutet av 1950-talet. Han har god kontakt med alla sina fyra barn. Och han fyller livet med skytte – och arbete. 2022 fyller han 88 år. Hur länge har han tänkt att arbeta?

Ragnar Skanåker fotograferad i sitt hem 2017.

Christian Örnberg/EXP/TT

– Tills jag dör. Jag kommer skjuta tills jag dör också, har Ragnar berättat för Expressen.

Han fortsätter:

– Det är en otroligt fin avkoppling.