Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Ronja Rövardotter blir tv-serie – jämför karaktärerna med originalet

08 dec, 2022 
AvEbba S. Dahlman
FotografStefan Lindblom/TT
Är du redo för en rejäl nostalgichock och en minnesfärd till Astrid Lindgrens underbara universum?
Filmen om den upproriska Ronja Rövardotter blir nu tv-serie.
Här är några av de mest kända karaktärerna – då och nu!
Annons
Så ser skådespelarna från Vi på Saltkråkan ut i dagBrand logo
Så ser skådespelarna från Vi på Saltkråkan ut i dag

År 1984 kom filmatiseringen av Astrid Lindgrens älskade barnböcker om Ronja Rövardotter. Tage Danielsson stod för regin och det hyllade verket blev dessutom den sista filmproduktionen som han gjorde innan döden.

Nästa år kommer en påkostad nytolkning om de rebelliska rövarna i Mattisborgen att släppas på Viaplay. Vår omedelbara reaktion när nyheten kom, var givetvis: ”Håll för öronen, för nu kommer mitt vårskrik... AAAAAHH!”.

– Vi har vuxit upp med Ronja och är väldigt stolta och hedrade över det här uppdraget. Berättelsen om Ronja är en tidlös historia om kampen för att hitta sin egen plats i världen, att gå sin egen väg och vara sin egen person, säger Mattias Arehn, filmproducent, i ett pressmeddelande.

Annons

Ronja Rövardotter blir tv-serie – jämför karaktärerna med originalet

Det är manusförfattare till den hyllade serien Bron, Hans Rosenfeldt, som skapat serien. Den beskrivs som en ”fantasyserie för hela familjen”, men ska också vara lite mörkare än originalet.

I slutet på 2023, alltså om ungefär ett år, kommer vi kunna se tolv 45-minutersavsnitt om Ronja. Kanske återkommer även andra kända element, så som vildvittrorna, helvetesgapet och rumpnissarna? Vi kan ju hoppas!

Ronja Rövardotter

Hanna Zetterberg förkroppsligade rollen som den rufsiga och fria själen Ronja Rövardotter i originalversionen från 84. I nytolkningen är det ingen mindre än, den julkalenderaktuella, Kerstin Linden som har knipit den prestigefulla rollen.

– Det känns helt fantastiskt att få göra rollen som Ronja. Det här är verkligen en stor dröm som går i uppfyllelse, säger hon i ett pressmeddelande.

Fr.v. Hanna Zetterberg och Kerstin Linden.
Fr.v. Hanna Zetterberg och Kerstin Linden.

Lovis

Skådespelaren Lena Nyman sjöng ”Du varg, du varg, kom inte hit, ungen min får du aldrig” i öppningsscenerna av filmen. Hon spelade Ronjas varma med frispråkiga mamma Lovis. En roll som Krista Kosonen nu fått äran att spela i tv-serien.

Annons
Fr.v. Lena Nyman och Krista Kosonen.
Fr.v. Lena Nyman och Krista Kosonen.

Mattis

Börje Ahlstedt gjorde en alldeles enastående skådespelarinsats som Ronjas pappa, rövarhövdingen Mattis.

– Jag har inge' barn, skriker Mattis efter dottern i en av filmens mest minnesvärda scener.

Frågan är om skådespelaren Christopher Wagelin, som spelar Mattis i den kommande serien, kommer att ge nytt liv till de kända textraderna?

Fr.v. Börje Ahlstedt och Christopher Wagelin.
Fr.v. Börje Ahlstedt och Christopher Wagelin.
Annons

Skalle-Per

Den folkkära skådespelaren Allan Edwall gjorde många roller i filmtolkningarna av Astrid Lindgrens barnböcker. En av de mest älskade var rollen som den brutalt ärliga Skalle-Per i Ronja Rövardotter. I nytolkningen kommer Johan Ulvesson att blåsa liv i Edwalls arv.

– Det är lite blinkningar till sådant som Game of thrones. Längden gör att man kan gå in mer på detaljer, det är mer noggrant, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Tage Danielssons film var lite av folklustspel, det var mycket lättsamt och skojfriskt. Det här är mera nedtonat och psykologiskt gestaltat.

Fr.v. Allan Edwall och Johan Ulvesson.
Fr.v. Allan Edwall och Johan Ulvesson.

Birk Borkason

”Hur många gånger tänker du rädda mitt liv, söstra mi?”, är en av karaktären Birks mest kända replik i filmen.

Annons

Dan Håfström spelade den rödlockige Birk Borkason som, trots att han kom från den rivaliserande rövarätten på andra sidan helvetesgapet, ändå blev Ronjas bästa vän. I nytolkningen är det Jack Bergenholtz Henriksson som förkroppsligar den unga pojken.

Fr.v. Dan Håfström och Jack Bergenholtz Henriksson.
Fr.v. Dan Håfström och Jack Bergenholtz Henriksson.

Borka

Per Oscarsson stod för en autentisk tolkning av Mattis ärkerival, Borka, som inhyste Birkaborgen. Sverrir Gudnasson står nu inför uppgiften att förkroppsliga den obehagliga rövaren.

Fr.v. Per Oscarsson och Sverrir Gudnasson.
Fr.v. Per Oscarsson och Sverrir Gudnasson.

Undis

Borks hustru, och Birks mamma, Undis spelades av Med Reventberg på 80-talet. En roll som Heder-skådespelaren Maria Nohra gjort anspråk på i Rosenfeldts nya version.

Annons
Fr.v. Med Reventberg och Maria Nohra.
Fr.v. Med Reventberg och Maria Nohra.

Lill-Klippen

I filmen finns även ett antal Mattisrövare. En av rollerna, som den sjungande och glada Lill-Klippen, spelades av ingen mindre än sångaren Tommy Körberg. I den kommande tv-serien har Nils Kärnekull fått äran att försöka fylla Körbergs skor.

Fr.v. Tommy Körberg och Nils Kärnekull.
Fr.v. Tommy Körberg och Nils Kärnekull.
Annons
Se också: 7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böckerBrand logo
Se också: 7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böcker

Nya karaktärerna som introduceras i Viaplays Ronja Rövardotter

Det finns dessutom en del nya karaktärer som introduceras i Rosenfeldts version. De har alltså ingen motpart fån originalfilmatiseringen. Bland annat ska skådespelaren Pernilla August ge liv till borgmästaren Valdir.

– Det är en helt ny karaktär, berättar August för TT.

– Det är en liten men viktig roll. Rövarna tar köpmännens grejer, då är det upp till borgmästaren att fixa nya fogdar, som ska ta rövarna.

Annons
Pernilla August i rollen som borgmästaren Valdir.
Pernilla August i rollen som borgmästaren Valdir.

Även Bonusfamiljen-skådespelaren Vera Vitali har knipit en roll i den uppmärksammade nytolkningen av Danielssons och Lindgrens arv. Hon ska spela fogden Cappa.

Vera Vitali i rollen som fogden Cappa.
Vera Vitali i rollen som fogden Cappa.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons