Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så gick det för Dag Finn i Sha-Boom

24 sep, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Med rockgruppen Sha-Boom blev norska Dag Finn tonårsidol, och väckte ramaskri med ett oväntat utvik i tidningen Okej.
Idag har stjärnan breddat karriären, och fokuserar på annat än musik.
– Det blir lite fastigheter och rock’n roll, har Dag Finn sagt.
Annons
Det här minns vi från 80-taletBrand logo
Det här minns vi från 80-talet

Dag Finn var bara 21 år när han och hans rockgrupp Sha-Boom slog igenom med albumet R.O.C.K 1988, och succén var ett faktum. De två kommande åren släppte bandet två album till, och fick mängder av fans – främst tonårstjejer.

Dessa fans fick sig en ordentlig överraskning när de köpte nummer tre av tidningen Okej 1989, i hopp om att läsa om Dag Finn och Sha-Boom. Det som skulle vara ett hemma hos-reportage blev istället ett utvik, där artisten visade upp sitt illa dolda könsorgan i ett vattenfyllt badkar. Skandalen var ett faktum, och höll på att kosta 22-åringen hans karriär.

Annons
Sha-Boom i början av karriären.

”Fotografen föreslog att vi skulle ta en skumbadsbild. Tanken var att Dags genitalier skulle täckas helt av badskum. Problemet var att Dag bara lyckades krama fram två bubblor ur en schampoflaska. Det blev ett jävla liv. Dag fick nästan sparken från Sha-Boom”, skriver Jörgen Holmstedt i boken Boken om Okej: 80-talets största poptidning.

Försvann från rampljuset

Under 90-talet försvann Dag Finn från rampljuset, men levde långt ifrån fattigt. Rockkarriären hade gjort honom rik, och han investerade sina pengar smart i flera fastigheter, både i Sverige, Norge och Spanien. Pengarna investerades också i restauranger, nattklubbar, ett kafé och sushibarer. Snart var han ekonomiskt oberoende, och köpte ett lyxhus med 17 rum till sig och sin familj.

Annons
Dag Finn 2001, när han var med i Baren.

Men 2001 hittade han tillbaka till rampljuset, när han var med i dokusåpan Baren 2001. Medverkan i serien gjorde att Sha-Boom fick ett uppsving igen.

– Det är helt sjukt. Vi har spelat över hela landet sen den 4 december och det kommer äckligt bra med folk var vi än framträder. Man tror knappt att det är sant, sa Dag Finn i en intervju med Aftonbladet 2002.

Dag Finn – det gör han nu

Det året släppte bandet också ett best of-album och en ny låt.

Sedan dess har Sha-Boom fortsatt turnera regelbundet, samtidigt som Dag Finn fortsatt fokusera på sitt fastighetsintresse.

Annons

I en intervju med Glicko 2018 konstaterade norrmannen att han balanserar artisteriet med sin mer affärsmässiga sida.

– Det blir lite fastigheter och rock’n roll.

Dag Finn på bokrelease.
Annons