Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så gick det för skådespelarna i Svensson, Svensson

16 jul, 2021 
AvAino Oxblod
FotografJannerik Henriksson/Pica/TT
Svensson, Svensson
Svenska serien Svensson, Svensson har blivit en riktig kultklassiker, och speciellt på julen är komediserien lika självklar som julskinka och Karl Bertil.
Medan vissa av skådespelarna i högsta grad fortfarande är aktuella, så har andra valt att lämna rampljuset helt.
Så här lever skådespelarna i Svensson, Svensson idag!
Annons
5 klassiska filmer från 90-talet som förgyller sommarkvällarnaBrand logo
5 klassiska filmer från 90-talet som förgyller sommarkvällarna

Allan Svensson – Gustav Svensson

Skådespelaren Allan Svensson, 70, blev verkligen brevbäraren Gustav Svensson med hela svenska folket. Han minns tillbaka på Svensson, Svensson-tiden med glädje, och är stolt över att serien blev en av de största publiksuccéerna någonsin. Ett avsnitt sågs av 3,4 miljoner personer.

– Då var vi dessutom bara drygt åtta miljoner i Sverige. Nästan halva Sverige satte sig ner för att kolla på oss. Vi var kungar på SVT på den tiden. Det var verkligen underbara år, har han sagt till Aftonbladet.

Allan Svensson satte i början av 2019 upp föreställningen Mr. Morfar, som sedan tvingades ställas in på grund av hälsoproblem med sin blodcirkulation. Efter att ha börjat röra på sig mer så blev Allan friskförklarad i slutet av 2019.

Suzanne Reuter – Lena Svensson

Suzanne Reuter, 69, har ett långt skådespelar-cv både före och efter Svensson, Svensson, men för många är nog insatsen som Lena Svensson en av rollerna man förknippar henne med.

Annons

På senare år är det rollen som Helga Löwander i Vår tid är nu, uppdraget som frågeställaren Madame Fouras i Fångarna på fortet och kanske framför allt Ica-Stina i Ica-reklamerna som har fått mest uppmärksamhet. Med rollen som Ica-Stina hörs Suzanne också runt om i Ica-butiker i hela Sverige, där hon ber folk hålla avstånd till varandra i affären.

Suzanne Reuter.

Chelsie Bell Dickson – Lina Svensson

För Chelsie Bell Dickson, 41, blev rollen som Lina Svensson i Svensson, Svensson den enda skådespelarrollen. Hon valde att satsa på annat efter succén med serie, och hade ingen ambition att fortsätta som skådespelare. Hon ångrar dock inte att hon var med.

–Det var en jättehärlig upplevelse att få vara med och veta hur det går till. Man lärde sig jättemycket om media och tv och att jobba. Så jag ångrar ju inte att jag var med, har hon sagt till Expressen.

Annons

Redan 2000 sa Chelsea i en intervju att hon ville bo på landet som vuxen. Efter studiet till ingenjör på KTH i Stockholm bor hon nu med sina två barn utanför Hofors, och är sektionschef på Ovako Steel.

–Jag ansvarar för en smedja och en ämnesbehandling som gör stål.Jag är verkligen nöjd. Det blir som man gör sig, berättade hon för Expressen.

Gabriel Odenhammar – Max Svensson

Gabriel Odenhammar, 37, slog igenom som lillebrorsan Håkan i julkalendern Sunes jul, och även senare i Sunes sommar. Efter Sune-filmen landade han rollen som Max i Svensson, Svensson och blev en av landets mest kända barnskådespelare. Efter framgångarna har Gabriel gjort en del jobb som röstskådespelare, och bland annat dubbat Dudley Dursley i Harry Potter.

Annons

Numera verkar Gabriel ha lämnat skådespeleriet, och är i stället både utbildad brandman och flygledare.

Gabriel har tidigare berättat hur tiden som barnskådespelare format honom, och att han bedövat sin ångest med alkohol i tonåren.

– När du jobbar som barn så fattar man det inte själv. Du blir instoppad i en produktion när du sju år. Du jobbar med de människorna i tre, fyra månader. Och eftersom du är så liten så är alla väldigt goa och rara runtomkring för att man ska må bra, vilket man ju gör. Men sen när de tre, fyra månaderna är slut. Då försvinner allt och finns inte kvar, har han sagt till Expressen.

Charlott Strandberg – Sara

Charlott Strandberg, 58, spelade den trevliga men inte så smarta grannen Sara i Svensson, Svensson. Hon har medverkat i en rad tv- och teaterproduktioner efter serien, och åkte bland annat på Sverigeturné med en uppsättning av Fame på Oscarsteatern 2004. Mellan 2005 och 2007 spelade hon rollen som Tanja i den svenska versionen av Mamma Mia-musikalen. Hon har också gett sin röst till karaktärer i filmer som Tarzan, Trassel och Smallfoot.

Charlott Strandberg med Martin Redhe på premiären för "Mamma Mia! Here we go again"
Annons