Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så gick det sedan för skådisarna i SVT:s långkörare Hem till byn – tragiska dödsfallen

21 jul, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Långköraren Hem till byn älskades av tv-publiken. Men hur gick det för skådespelarna som medverkade i serien?
Annons
Lilla Huset På Prärien -Så ser de ut idagBrand logo
Lilla Huset På Prärien -Så ser de ut idag

I hela 35 år rullade SVT:s serie Hem till byn. Serien skapades av Bengt Bratt som inspirerades av sin egen uppväxt på en bondgård.

– Jag kom hem till byn efter några år på sjön och trodde att jag visste allt, har han berättat för Aftonbladet.

Hem till byn är en unik produktion. Genom de 30 år serien funnits har varken skådespelare, regissör eller manusförfattare bytts ut. Istället har publiken fått se casten åldras genom åren.

Annons

– Jag tror Hem till byn tagits emot väl på grund av bra skådespelare och regissör och för att den har något att berätta om samhället. Den har formats i takt med samhället, har Bengt Bratt slagit fast.

Christina Stenius är ett av tv-seriens allra populäraste ansikten. Hon spelade Lena Strid, som är gift med byns skurkaktige egenföretagare Willy. På riktigt var hon dock gift med serieskaparen, Bengt. Men de gick skilda vägar.

– Vi utvecklades åt olika håll och växte ifrån varandra. Det är väl vad man brukar säga i såna här intervjuer, har hon sagt.

Annons

Tragiska dödsfallen bland skådespelarna i Hem till byn

Serien blev en omedelbar succé då den kom, 1971. Senare återkom den, med nya säsonger, år 1973 och 1975. Nästan fyra miljoner svenskar bänkade sig för att se tv-avsnitten – med samma skådisar, samma regissör och samma manusförfattare.

Något som är tragiskt är dock att många av skådespelarna i serien gick bort medan Hem till byn pågick. Roland Söderberg spelade Henning Löfgren. Han gick bort 1983, bara 60 år gammal. Märta Ternstedt, som spelade Hennings hustru Jenny Löfgren, dog 1994, 79 år gammal. Flera av de äldre skådespelarna gick också bort mellan säsongerna. Exempelvis Thure Carlman (Adolf Andersson) som somnade in 1972, 78 år gammal, och Sture Ericson (Ragnar Dahl) som dog 1979, 66 år gammal. Också Ingrid Ryning (Anna-Lisa Andersson), Tove Waltenburg (Elisabeth Dahl) och Folke Walder (Emil Berglund) dog under åren som serien pågick.

Annons

Carl-Ivar Nilsson spelade Willy Strid. Carl-Ivar Nilsson gick bort 2004. I en lägenhetsbrand. Han blev 64 år gammal.

– Det var en tragedi, att han gick bort i den där olyckan, har Bengt Bratt sagt.

När en skådespelare dog så gick också rollfiguren bort. Någon ersättare var det inte tal om, har Bengt Bratt sagt till Svensk Damtidning.

Annons

– I andra serier tar man ju in någon annan men så kunde vi inte göra. Det hade varit groteskt att göra det, här dog de även i manuskriptet.

Rune Ottoson gick bort mitt under inspelningarna av den tredje säsongen. I en bilolycka, blott 59 år gammal.

Ulf Qvarsebo, som spelade Mattias Dahl dog 1990, 59 år fyllda, samma år som den fjärde säsongen hade premiär.

Efter att serien avslutades 2006 har också ännu fler skådespelare somnat in. Hans Polster (som spelade Gunnar Löfgren), Leif Hedberg (Erik Andersson), Ulla Akselson (Tora), Alf Nilsson (Harald Eriksson), Ann-Christine Gry (Elsie Eriksson), Inga Ålenius (Astrid Ljung) och Karl G Gustafson (Ivar Ljung).

Annons

Men trots att många Hem till byn-skådisar är borta så finns också en hel del av dem kvar. Christina Stenius som spelade Lena Strid och Christel Körner som spelade Karin Löfgren, bland andra. Även Anders Janson (Berndt Andersson), Lars Green (Per Löfgren), Gunilla Nyroos (Lillemor Andersson) och Ulf Dohlsten (Lars-Erik Dahl) är i livet.

För Svensk Damtidning berättar Bengt Bratt att människor, än i dag, hör av sig till honom och berättar hur mycket Hem till byn har betytt för dem.

– Det ringer ju människor och säger att de känner igen sin ungdom, de känner igen miljön där de har vuxit upp och de ser att den skildrar den samhällsutveckling som har varit. Att folk har blivit onödiga, säger Beng han.

Annons