Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så lever Harriet Andersson i dag – drastiska kärleksbeslutet efter svåra tiden

28 apr, 2022 
harriet andersson
Hon har levt ihop med giganter som Per Oscarsson och Ingmar Bergman. Men efter dessa relationer har Harriet Andersson tagit ett speciellt kärleksbeslut, ett beslut hon hållit sedan 1982.
Annons
Priscilla Presley och Elvis Presleys kärlekshistoriaBrand logo
Priscilla Presley och Elvis Presleys kärlekshistoria

Plötsligt var hon namnet på allas läppar. Året var 1953 och Harriet Andersson, 21 år gammal, slog igenom stort i Ingmar Bergmans Sommaren med Monika, filmen som baseras på Per Anders Fogelströms roman med samma namn från 1951. Filmen blev en succé, en riktig klassiker. Den blev också starten på Harriets långa, och minst sagt imponerande, karriär inom film, tv och teater. Trots att Harriet, som fyllde 90 år tidigare i år, inte gjort några produktioner på några år är hon ändå ”top of mind” så Sveriges skådiselit ska utses. 2022 tilldelades hon Sveriges Biografägareförbunds hederspris. Priset offentliggjordes under Värnamo Filmhistoriska Festival och motiveringen löd: ”För enastående insatser i sitt yrkesliv och för sitt viktiga bidrag till svensk biografhistoria.”

harriet andersson i sommaren med monika
21 år gammal slog Harriet Andersson igenom i filmen Sommaren med Monika.

– Nämen gud, det är tur att jag sitter ner. Vad glad jag blir. Det var hemskt skojigt, nu kommer det en liten tår på kinden, sa Harriet Andersson då hon fick beskedet om priset, per telefon.

Annons

I samband med att priset delades ut visades Bergmans Gycklarnas afton från 1953, där Harriet Andersson spelar en av huvudrollerna.

– Jag minns väldigt mycket från den inspelningen. En morgon när Ingmar Bergman och jag kom ned till inspelningsplatsen hade det varit storm och hela tältet hade blåst omkull och gått sönder. ”Jaha, då får vi börja med att resa tältet” sa Ingmar. Det visar hur bra han var på att fatta snabba beslut, minns Harriet Andersson.

Harriet Andersson om första kyssen och relationen med Ingmar Bergman

Harriet Andersson och Ingmar Bergman var mer än vänner. Trots att han var gift med Gun Grut, och hade en ettårig son då Sommaren med Monika spelades in inledde han och Harriet en relation. Det hela skedde efter att Bergman, under inspelningarna, bjudit i skådespelerskan till sitt rum på en kopp te och skorpor.

ingmar bergman och harriet andersson
Ingmar Bergmans och Harriet Anderssons relation höll inte, men de förblev nära vänner i alla år.

– Plötsligt tar han tag i mig och kysser mig. Jag blev oerhört förvånad samtidigt som jag ändå inte blev förvånad. Jag tyckte det var en mesig puss så jag greppade tag i hans huvud och vände honom ner och gav honom en riktig tryckare. Han var riktig blek när han satte sig upp. Sedan blev det som det blev, har Harriet Andersson berättat i sitt sommarprat från 2017.

Annons

Så, vad föll hon för hos den kände regissören?

– Han hade väldigt vackra gröna ögon, smala och sneda. Och mycket vacker mun, minns Harriet Andersson.

Bröt förlovningen med Per Oscarsson

Harriet Andersson var, också hon, upptagen på annat håll när hon och Ingmar inledde en relation. Hon var förlovad med skådespelarkollegan Per Oscarsson. Men både Ingmar och Per bröt upp från sina respektive förhållanden. I sin självbiografi Laterna Magica har Ingmar Bergman berättat om hur han, efter att han avslöjat för sin fru att han varit otrogen bad sin hustru Gun om några månaders respit ”eftersom både Harriet och jag insåg att vårt förhållande var tidsbegränsat”. Det togs inte emot med blida ögon. Gun blev rasande och bad regissören dra åt helvete. Paret gick skilda vägar och Harriet Andersson flyttade in till regissören i en lägenhet – ett stenkast från hans gamla, där Gun bodde.

harriet andersson och per oscarsson
Harriet Andersson och Per Oscarsson var förlovade, men förlovningen bröts då Harriet inledde en relation med stjärnregissören Ingmar Bergman.

Harriet minns, i sitt sommarprat, att när hon var ute för att röka på balkongen kunde hon se Gun lägga sonen, om kvällarna.

Annons

– Jag var livrädd för att träffa henne.

Många år passerade utan att de möttes. Men så en dag, efter att också Harriet och Ingmar brutit upp, så hände något…

– Jag går runt hörnet, bang säger det, så stöter jag ihop med en kvinna. Det är Gun Där står vi och tittar på varandra. Så började vi skratta båda två.

harriet andersson
Harriet Andersson på Bibi Anderssons begravning, 2021.

Mötet slutade till sist med att Andersson blev inbjuden på en kopp te, en inbjudan hon faktiskt tackade ja till – efter alla år av rädsla.

Blev slagen i sin relation

2005 släppte Harriet Andersson sin självbiografi, boken Harriet Andersson. Samtal med Jan Lumholdt. I biografin avhandlas både karriären – och privatlivet. Ingmar Bergman beskriver hon som "fasansfullt, patologiskt svartsjuk ibland”. Hon avslöjar att hon blev gravid med Ingmar, men fick missfall. Hon drabbades av ännu ett missfall några år senare, då hon levde med skådespelaren och regissören Gunnar Hellström. I boken berättar hon om att relationen var mörk, skriver Aftonbladet. Gunnar misshandlade henne. Första gången han slog henne var när de kom hem efter en middag.

Annons

– Poff! sa det. Jag tror att han släpade mig tio meter genom vardagsrummet, berättar hon i boken.

Misshandeln blev värre. Men hon anmälde den aldrig, av rädsla att ingen skulle tro henne. Efter uppbrottet från Gunnar Hellström levde Harriet ihop med Jörn Donner. Hon har också varit gift med Bobo Håkansson. Men efter skilsmässan från honom, 1982, tog hon ett drastiskt kärleksbeslut.

harriet andersson
När Harriet Andersson skilde sig från sin make 1982 bestämde hon sig för att bo ensam.

– När jag flyttade in i den här lägenheten, här har jag bott i 32 år nu, så bestämde jag att här ska inte ligga några strumpor och kalsonger på badrumsgolvet. Den här lägenheten är bara för mig. Eventuellt någon besökare, berättade hon i sitt sommarprat 2017.

Isolerade sig under pandemin – så lever Harriet Andersson i dag

Under pandemin berättade Harriet Andersson, för Aftonbladet, om känslorna kring att, som ”äldre-äldre”, leva isolerat. Hon berättade också om vad hon ville göra efter pandemins slut och vaccineringen.

– Jag ska hyra en limousine och dricka champagne med mina goda vänner, slog Harriet fast.

Annons