Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Så lever Lasse från Tippen i dag – tröttnade på kändisskapet

27 jun, 2022 
AvLinus Brännström
Tillsammans med Morgan Alling blev Lasse Beischer en stjärna i sommarlovsprogrammet Tippen i början av 1990-talet. Men framgången hade en baksida.
Annons
10 saker du alltid åt på barnkalas på 90-taletBrand logo
10 saker du alltid åt på barnkalas på 90-talet

Tippen, som sändes i två säsonger 1993 och 1994, är ett av de allra mest klassiska sommarlovsprogrammen i SVT. Allt utspelade sig på ett slags återvinningscentral där sopgubbarna Lasse och Morgan blev de unga tittarnas stora favorit.

De spelades av Lasse Beischer och Morgan Alling – i Tippen syntes också Eva Ekengren och Kenneth Rydholm.

– Jag och Morgan gick i samma klass på scenskolan i Malmö, efter att vi hade slutat gjorde vi någon clownföreställning för vuxna som vi var ute på turné med där vid 91–92, berättar Lasse Beischer.

Morgan Alling och Lasse Beischer spelade sopgubbar i Tippen.

Den sågs av några som jobbade med 1992 års sommarlovsprogram, Volrammos, som tipsade SVT-producenten Eva Tigerström om Lasse Beischer och Morgan Alling.

– Så ringde de och frågade om vi ville vara med och vi bara ”självklart”. Tv, direkt efter skolan, vi hängde på direkt, säger Lasse Beischer.

Annons

– Sedan, att det skulle utspela sig på en soptipp och det här miljötänket växte fram medan vi jobbade med programmet. Tanken var att de här två hopplösa sopgubbarna inte skulle förstå någonting om miljön och så skulle barnen lära oss.

Barn, pensionärer och a-lagare

Tippens motto var ”ingenting försvinner – allt finns kvar” och barn över hela landet inspirerades och började samla ihop skräp på stränder och i naturen.

– Vi hade nog inte räknat med att det skulle bli sådant genomslag. Tittarna blev väldigt engagerade, många föräldrar tyckte att ungarna hade blivit galna som skulle ut och samla burkar, säger Lasse Beischer och skrattar.

Det här var en tid när den kommersiella tv:n fortfarande var i sin linda – SVT dominerade och alla tittade på Tippen.

– Jag kommer ihåg att jag och Morgan var och käkade på McDonalds i Växjö och folk kände igen oss och vi bara ”shit, vad är det här”. Det blev ju stort. Det var väldigt många barn som tittade, och pensionärer och a-lagare, säger Lasse Beischer.

Annons

– Andra sommaren var Tommy Svensson med och hoppade med oss från tian. Bara en sådan grej, helt galet. Det var precis efter VM 94 och han tyckte att det var lite mycket så han tackade nej till att vara med först. Sedan hade han berättat det på någon middag och ungarna hade blivit helt galna för att han tackat nej till Tippen, då ringde han tillbaka och ville vara med.

Efter Tippen fortsatte Lasse Beischer och Morgan Alling jobba ihop under många år.

Lasse Beischer tröttnade på kändisskapet

Efter Tippen fortsatte Lasse Beischer och Morgan Alling att jobba ihop under många år. Men duon splittrades när Lasse flyttade hem till västkusten.

– Vi gjorde mycket grejer ihop, mycket teater. Vi började på Dramaten tillsammans. Men sedan blev han kvar i Stockholm och jag åkte till Göteborg. Men vi pratar och umgås fortfarande, säger Lasse Beischer.

Annons

Han hade också börjat tröttna på kändisdelen av yrket – något han var tvungen att förhålla sig till efter det stora genomslaget i Tippen.

– Det blev väldigt mycket lekprogram och sådant, jag tröttnade lite på det. Man har utbildat sig till skådis och så sitter man där. Det var ju kul men det var lite som att man bara var kändis, det var väl inte riktigt det som jag ville jobba med, säger Lasse Beischer.

Lasse Beischer, Josefine Andersson och Dick Karlsson gör clownteater med gruppen 1 2 3 Schtunk.

Så lever Lasse från Tippen i dag

I dag är han 58 år och bor i Göteborg tillsammans med hustrun Josefine Andersson, som han också jobbar med i teatergruppen 1 2 3 Schtunk. Paret har två barn, tvillingar, som precis gått ut nian. Han har också en äldre dotter sedan tidigare.

Numera jobbar Lasse Beischer framför allt på scenen.

– Jag har clowngruppen 1 2 3 Schtunk som jag lägger i princip all tid på, vi turnerar över hela Sverige. I sommar ska vi spela Dödsdansen av Strindberg i Varberg i vår version, clownteater för vuxna, säger han.

– Nästa år ska jag spela i Kafkas Processen på Göteborgs stadsteater och så ska vi ut på turné med 1 2 3 Schtunk. Korken har gått ur nu efter pandemin, så det är mycket ta igen och mycket nytt.

Annons