5 tecken på att du skulle vara lyckligare som singel
1:9

Efter reklamen: 5 tecken på att du skulle vara lyckligare som singel

(1:9)

Slå på ljud

Anki Larsson är kanske inte det mest välbekanta skdåespelarnamnet, men alla som ser en bild på henne kan nämna minst en av hennes ikoniska roller. Är det inte Sommaren med släkten eller Eva och Adam så är det mest troligt Saltön.

I den sistnämnda serien gick Anki från att vara en omtyckt skådespelare till en folklig sådan – många följde med glädje den populära tv-serien, där Anki spelade rollen som Emily. Och fastän skådespelaren hade många olika jobb och roller genom åren är det just Emily som många förknippar henne med.

Den 28 augusti 2021 somnade Anki Larsson in efter en tids sjukdom, bara 67 år gammal. Hon blev då ihågkommen av kollegan och vännen Tomas von Brömssen, som menade att Anki inte fick den uppskattning hon var värd i livet.

– Det var bara så sorgligt att hon fick så lite jobb, att hon fick så lite att göra. Hon var så bra. Hon har varit värd mycket mer framgång kan jag tycka, sa von Brömssen då.

När hon var i livet reflekterade Anki Larsson i en intervju med Hänt över hur hennes yrkesliv sett ut, och hur hon kunde vänta sig en låg pension. Under arbetslösa perioder som skådespelare arbetade Anki som personlig assistent.

– Jag vet att jag kommer att få en väldigt låg pension. Det är inget problem, jag sitter inte i sjön. Det jobbiga är att jag inte sover så bra. Jag vaknar flera gånger på natten. Det gör att jag är ganska trött på dagarna. Mitt jobb är ganska ansträngande. Ibland vet jag inte hur länge jag ska orka, sa hon till Hänt 2019, två år före sin bortgång.

Tommy Blom gjorde succé i Tages – orden om svåra tiden

Levde ensam sista tiden i livet

Sin sista tid i livet levde skådespelaren som singel, och tyckte det fanns många fördelar med att inte behöva anpassa sig efter andra människor.

– Jag skulle jättegärna vilja träffa någon, men jag jobbar inte aktivt för att det ska bli så. Tycker att det är ganska skönt att vara själv. Jag rår över mitt eget liv. Som kvinna är jag jättestolt över att jag klarar mig själv. Om jag verkligen går in för att träffa någon så skulle jag säkert lyckas med det, men det gäller att vara aktiv. Göra något. Åka på singelkryssning till Åbo, kanske. Man kan inte bara sitta i soffan och vänta på att prinsen ska dundra in i vardagsrummet på en vit springare. Det här är saker jag funderat mycket på, sa Anki Larsson.

Ulla Skoog, Tomas von Brömssen, Anki Larsson och Claes Malmberg spelade tillsammans i Saltön.

Bo Håkansson

Samtidigt var hon rädd för att leva ensam på ålderns höst.

– Det är ingen kul känsla. Min mamma och min mormor blev änkor redan när de var 60. Sedan levde de ensamma – länge. Mormor blev 92, mamma blev 86. Ibland brukar jag tänka: ”Så vill inte jag bli, jag vill inte leva ensam”. Men nu är jag på inne på den vägen