TV: 7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böcker
1:48

Efter reklamen: TV: 7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böcker

(1:48)

Slå på ljud

Det har gått över 50 år sedan den 13 avsnitt långa tv-serien Pippi Långstrump hade premiär på SVT 1969, med Inger Nilsson i huvudrollen som den självständiga flickan med röda flätor.

Tv-serien och de efterföljande filmerna har blivit sådana klassiker att barn än idag tycker om dem, och gjorde succé utomlands redan när de kom. Pippi Långstrump och hennes äventyr var framförallt populära i Tyskland, vilket är anledningen till att det finns flera tyska skådespelare med i serien. När tv-serien spelades in var det i en svensk-tysk samproduktion, och för att tyskarna skulle investera pengar i Astrid-produktionerna ville de ha tyska skådespelare med.

Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter blir ny tv-serie på Viaplay

Prussiluskan var tysk

Alla minns väl fröken Prysselius, av Pippi kallad Prussiluskan, som är ledaren för den stadens damer och tycker att Pippi ska hamna på barnhem där hon ska bli ordentligt omhändertagen. Prussiluskan skrevs in i filmerna och finns inte i originalböckerna, men har blivit en klassisk figur. Hon spelades av den tyska skådespelaren Margot Trooger, som gick bort 1994. Trooger fick lära sig replikerna på svenska, men blev sedan dubbad av en svensk skådespelare för att det skulle låta bättre. I Tyskland dubbades hon sedan till tyska. Det är omtalat att Margot Trooger sydde sina egna kläder till Prussiluskan.

Margot Trooger som Prussiluskan.

Bo-Aje Mellin/SVT

Maria Johansson spelade Tjorven – så ser hon ut idag

Konstapel Kling dubbades

En annan som dubbades i tv-serien var poliskonstapel Kling – detta trots att det var den svenska skådespelaren Ulf G Johansson som spelade honom. Men under inspelningen drabbades Johansson av förkylning och lunginflammation, så efteråt valde man att dubba honom även i den svenska sändningen. Konstapel Klang spelades av svenska skådespelaren Göthe Grefbo, som gick bort 1991.

Pippi med Kling och Klang.

Aftonbladet/TT

Hur gick det för djuren i Pippi Långstrump?

Många förknippar Pippi Långstrump med hennes två djur – den prickiga hästen Lilla Gubben, och den gulliga apan Herr Nilsson.

Lilla Gubben spelades av hästen Bunting, som var utlånad till serien från Solna ridskola i Stockholm. Eftersom hästen var helvit egentligen fick man först färga hans man och svans, samt måla dit prickarna.

Lis Nilheim spelade Alva i Madicken – så ser hon ut nu

Under inspelningarna fick Bunting emellanåt lugnande medel för att man i filmteamet var oroliga för att han skulle göra utfall mot de inblandade. Inspelningarna verkar ha tagit på krafterna för den vita hästen, som efter sin medverkan inte längre fungerade att ha som ridskolehäst – istället fick han leva resten av sitt liv i ett stall i Vallentuna, där han blev nästan 25 år gammal.

Pippi sitter på Lilla Gubben.

/ Sydsvenskan / IBL Bildbyr

Apan Herr Nilsson var utlånad till inspelningarna av en familj i Stockholm, som lovade att den söta apan skulle vara väluppfostrad och snäll. Det stämde inte riktigt, visade det sig. Apan bet skådespelarna, och kissade och bajsade så mycket att han till slut skrevs ut ur manus och gavs tillbaka till familjen. När Pippi har Herr Nilsson på axeln är det en uppstoppad apa.

Apan var så ouppfostrad att han byttes ut mot en uppstoppad variant.

Jacob Forsell / TT /

Källa: Expressen, Astridlindgren.se, Sveriges Radio.

Se också: Så ser skådespelarna från Vi på Saltkråkan ut i dag
0:40

Efter reklamen: Se också: Så ser skådespelarna från Vi på Saltkråkan ut i dag

(0:40)

Slå på ljud
Mest läst