Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sarah Fergusons skandal under skilsmässan från prinsen

14 okt, 2022 
AvAino Oxblod
Fotograftt.
Sarah Ferguson såg ut att ha allt – hon var gift med brittiska prins Andrew, och nära vän med prinsessan Diana.
Men efter att ha separerat från den kungliga maken hånades hertiginnan, när intima bilder med en annan man spreds på löpsedlarna.
Här är Sarah Fergusons fall och väg tillbaka in i den kungliga värmen.
Annons
Kungligheternas vackra förlovningsringar – historien bakomBrand logo
Kungligheternas vackra förlovningsringar – historien bakom

Sarah Ferguson växte upp i sydöstra England, men flyttade till London för att studera på högskolan Queen's secretarial college. Det var också i huvudstaden hon först träffade drottningens näst yngsta son, prins Andrew – via barndomsvännen prinsessan Diana.

Sarah och Diana var avlägsna släktingar, och hade gått i skola tillsammans, men hittade tillbaka till sin vänskap 1980 när Diana var 19 år och förlovad, och Sarah fyllt 21. Sarah Ferguson var också bjuden till prinsessan Dianas bröllop med kronprins Charles 1981, och det var genom henne som Sarah till slut hittade sin egen väg in i det brittiska kungahuset.

Annons
Fergie och Diana var som systrar – men pratade inte när Diana gick bort.

Under åren hade Diana och Sarah en komplicerad relation, och när prinsessan tragiskt avled i en bilolycka 1997 hade de två inte haft kontakt på ett år.

– Diana hade en av de snabbaste hjärnorna jag visste, ingen fick mig att skratta som hon. Men eftersom vi var som syskon– vi var bryllingar och våra mammor, som gick i skola tillsammans, var också bästa vänner – så bråkade vi. Det sorgligaste är att, på slutet, så hade vi inte pratat på ett år, har Sarah Ferguson sagt om relationen med prinsessan Diana.

Annons

Gifte sig snabbt – sen separerade paret

Sarah Ferguson och prins Andrew började dejta 1985 och parets romans eskalerade därefter snabbt – våren 1986 gjordes deras förlovning offentlig, och redan i juli samma år sa de ja till varandra i Westminster Abbey. Sarah Ferguson blev då hertiginnan av York, precis som prins Andrew är hertig av York. Tillsammans fick det kungliga paret döttrarna Beatrice och Eugenie, födda 1988 respektive 1990.

Prins Andrew och Sarah Ferguson gifte sig 1986.

Men lika snabbt som romansen tog fart, lika abrupt skulle den ta slut. 1992 gick de ut med att de tagit ett gemensamt beslut om separation, även om deras skilsmässa inte gick igenom förrän 1996. Samma år som paret flyttade isär och hertiginnan Sarah slutade göra uppdrag åt kungahuset, var Sarah Ferguson inblandad i en av de mest omskrivna kungliga skandalerna på 90-talet.

Annons

Skandalen alla pratade om

I augusti 1992 fotograferades Sarah Ferguson nämligen solandes topless med en amerikansk finansman, John Bryan. På bilderna kysser han hertiginnans tår, och de intima bilderna på kärleksparet kablades ut på alla tidningar och löpsedlar i Storbritannien. Sarah hånades för bilderna, och fick bland annat höra av prins Andrews moster prinsessan Margaret att hon ”fört mer skam över familjen än någon hade kunnat föreställa sig”.

Sarah Ferguson fick höra att hon var en skam för kungafamiljen.

Med åren har Sarah, eller ”Fergie” som hon ofta kallats, hittat in mer i den kungliga värmen igen. 2018 bjöds hon på prins Harrys och Meghan Markles bröllop, och har också de senaste somrarna besökt kungliga Balmoral castle i Skottland. Hennes relation med exmaken prins Andrew har också länge fascinerat pressen, som spekulerat i huruvida de hittat tillbaka till varandra. Oavsett vad, så har hertigen och hertiginnan av York en fin och nära relation i dag. Som dottern Eugenie själv sagt:

Annons
Sarah Ferguson och prins Andrew har en nära relation i dag.

– De är det bästa skilda paret jag känner till.

Annons