Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Shakin' Fredrik lämnade rampljuset – det gör han i dag

03 nov, 2021 
AvAino Oxblod
FotografRoger Tillberg/TT
shakin fredrik Willstrand 80-talet

Fredrik Willstrand var Shakin' Fredrik med hela svenska folket när han 16 år gammal tävlade i Melodifestivalen 1986.
Efter några intensiva år valde artisten att lämna rampljuset – och idag lever han ett helt annat typ av liv.
– Jag hade börjat som ganska ung och sedan blev jag en ung vuxen och då kände jag mig ganska vilsen, har han berättat för Expressen.

Annons
Det här minns vi från 80-taletBrand logo
Det här minns vi från 80-talet

Fredrik Willstrand hade inte hunnit fylla mer än 16 år när han tävlade i Melodifestivalen 1986 med låten Fem i tolv. Då hade han redan varit en etablerad artist i två år, under artistnamnet Shakin' Fredrik.

Efter Melodifestivalen var Fredrik Willstrand med i det uppmärksammade programmet Solstollarna, och spåddes en lysande karriär. Men redan 1989 valde han att lägga sin artistkarriär på hyllan – bara 19 år gammal.

– Jag hade börjat som ganska ung och sedan blev jag en ung vuxen och då kände jag mig ganska vilsen. Jag visste inte vad jag skulle göra och hur jag skulle låta och vem jag var. Jag var musikaliskt och artistiskt vilsen och kände inte längre att det var roligt, har Fredrik Willstrand berättat för Expressen 2019.

Annons
Fredrik Willstrand 1987.

Shakin' Fredrik har lagt om livet helt

I dag är Fredrik 51 år gammal, och har lagt om sitt liv helt. Efter att ha fortsatt i underhållningsbranschen en period, bland annats om tekniker på teater och som showman på Wallmans salonger, så har han slagit sig till ro på Gotland tillsammans med sin fru Pernilla och deras två barn. Familjen valde att lämna Stockholm för ön 2015, och har skaffat sig en gård med grisar, som Fredrik föder upp.

– Pendlandet höll inte riktigt eftersom jag har utvecklat en verksamhet där jag föder upp frigående grisar och då kan jag inte vara borta så mycket. Så nu åker jag bara några dagar i månaden till fastlandet och sjunger. Men jag trivs bra, jag har en bra mix i min tillvaro, har han sagt till Expressen.

Annons

Fredrik Wilstrand uppträder fortfarande som artist emellanåt, både solo och i band, och har dessutom gjort revyer. Men att han lämnade Shakin' Fredrik bakom sig är inget han ångrar – istället är han glad över att ha slagit igenom när han gjorde.

– Jag fick ju vara med om något som är väldigt få förunnat och jag fick vara med om det i en tid som är svunnen. Så som det såg ut då kommer det aldrig se ut igen, hela medielandskapet har genomgått ett paradigmskifte. Spelades man på radio på den tiden så hade alla hört en. Och en sådan sak som att få åka på folkparksturné, i dag finns det ju knappt några folkparker kvar. Men då gjorde man 50–60 folkparker på en sommar.

Fredrik Willstrand på Stockholm Prides Schlagerkväll 2011.
Annons
The Storytellers – Lyssna med SannaBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Sanna
Annons