Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Slog igenom med Sommaren i city – så gick det sedan för gruppen Angel

13 jul, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt, YOUTUBE
De slog igenom i början av 1990-talet, med dunderhiten Sommaren i city. Men hur gick det sedan för tjejerna i gruppen Angel?
Annons
Så laddar artisterna upp inför Allsång på Skansen 2023Brand logo
Så laddar artisterna upp inför Allsång på Skansen 2023

”Sommaren i city 1990, kommer du ihåg mig? Minns du vad som hände? Minns du vad du sa när du träffade mig? Kommer du ihåg mig, 1990 sommaren i city? Minns du var vi var? Och minns du vad vi sa?”

Ja, vi är nog många som i alla fall minns låten Sommaren i city från 1991. Sommaren i city skrevs av Bobby Ljunggren, Håkan Almqvist och Eva Lindblad. Den släpptes som singel och återfanns sedan också på albumet Äventyr i natten som kom ut ett år senare, 1992. Låten blev också en framgång på Svensktoppen, där den låg i 12 veckor mellan september och november 1991, som bäst på en tredjeplats.

Gruppen som framförde låten gick under namnet Angel och bestod av Linda Jansson (numera Dahl), Jessica Larsson (numera Magnusson), Maria Zaring (numera Skaug) och Linda Gustavsson. De medverkade även i Melodifestivalen 1992. Låten Venus Butterfly slutade på en sjätteplats.

Annons

När gruppen Angel sjöng in låten Sommaren i city var sångerskan Linda Jansson inte ens 20 år fyllda.

– Jag minns att första gången vi hörde låten började vi nästan att fnissa lite. Är det inte en lite töntig text: ”Dina ögon var så blå...”, minns hon i en intervju med Sveriges Radio.

Egentligen var tjejerna i Angel inte särskilt intresserade av låten, de tyckte att den var lite av en dansbandslåt. Men skivbolaget övertalade dem att ge låten en chans. Ett otroligt bra beslut – skulle det visa sig. Snart spelades låten precis överallt.

– Till slut visste vi att: Oj, nu körs den här i hela Sverige.

Hiten är fortfarande ikonisk. Men Linda själv är lite less på den. Även om minnena från början av 1990-talet är härliga.

Annons

– Jag får fortfarande en lite pirrig känsla i kroppen när jag hör låten. Vi hade otroligt kul, framförallt tjejerna i bandet. Vi åkte runt i hela Sverige och spelade i varenda folkpark. Folk stod och skrek, det var lite av popstjärnefeeling, har hon berättat och fortsatt:

– Just den känslan när introt kom på Sommaren i city skrek folk rakt ut – då fick man gåshud.

Det gör medlemmarna i gruppen Angel i dag

Det få vet om är att Linda år 2000 skrev det vinnande bidraget När vindarna viskar mitt namn, som framfördes av Roger Pontare, i Melodifestivalen. Sommaren 2007 återförenades Angel för en spelning på Pridefestivalen. De medverkade också i Sommarkrysset och hade planer på en större comeback. Så blev det dock inte. I dag bor Linda i Degerfors där hon arbetar på Degerforsbyggen. Hon är också musikaliskt aktiv och har ett band, Meadow Creek, tillsammans med sin make. Och de andra medlemmarna i Angel då? De är alla 50 år fyllda, och utspridda över Sverige och världen. Maria är hudterapeut och arbetar med märket Moonsun Organic. Linda Gustavsson spelar fortfarande trummor och föreläser om musik.

– Linda Gustavsson som spelar trummor bor ju kvar här så vi brukar ses ibland och ta en fika och Jessica som spelar bas bor för tillfället i Kina men vi brukar ha lite mail kontakt och Mia som spelar gitarr bor i Stockholm och vi har kontakt via Facebook och brukar prata lite minnen och skratta mycket, säger Linda.

Annons