Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sophie Dahl var en av 90-talets hetaste modeller – så lever hon i dag

13 feb, 2024 
Sophie Dahl
Roald Dahls barnbarn Sophie Dahl upptäcktes av en modellscout som 18-åring, och blev en av 90-talets mest kända plus size-modeller.
I dag har kändisarvingen bytt bana helt – och gått i sin släktings fotspår.
Så här lever Sophie Dahl i dag.
Annons
90-talets supermodeller – det här gör de i dagBrand logo
90-talets supermodeller – det här gör de i dag

I slutet av 90-talet och början av 2000-talet var den unga modellen Sophie Dahl på allas modevisningar och läppar. Sophie, som är barnbarn till den världskända författaren Roald Dahl, blev vid 18 års ålder upptäckt som modell av British Vogue-redaktören Isabella Blow, och blev snabbt en omtalas och uppmärksammad fotomodell.

Sophie Dahl 1997.
Sophie Dahl slog igenom som plus size-modell

Under storhetstiden för ideal som ”heroin chic” blev Sophie Dahl motpolen, och det blev snabbt tydligt hur eftertraktad hon var. Sophie fick gå på modevisningar på London Fashion Week, och gjorde kampanjer mer märken som Alexander McQueen, Versace och Banana Republic. Hon fick också pryda omslaget på Elle, Vogue och Harper's Bazaar.

Annons

2000 blev Sophie Dahl också ansiktet utåt för Yves Saint Laurent-parfymen Opium – i en kampanj som blev så kontroversiell att den till slut förbjöds. På kampanjbilden låg Sophie naken, klädd bara i juveler och högklackade skor. Bilden ska ha gett upphov till ett näst intill rekordstort antal klagomål hos den brittiska Reklamombudsmannen.

Sophie Dahl 2019.
Sophie Dahl 2019.

Gifte sig med brittiska artisten

Efter att ha lagt modellkarriären på hyllan har Sophie Dahl tagit en ny väg i livet, och i stället gått i sin kända morfars fotspår. Hon har släppt både kokböcker och barnböcker, och dessutom varit skribent i British Vogue.

I slutet av 00-talet uppmärksammades hon också för sin relation med artisten Jamie Cullum, som också nådde höjderna av sin framgång under samma tidsperiod. Parets längdskillnad på 19 centimeter var något som fick många att höja på ögonbrynen, men det är inget som har hindrat dem. Paret gifte sig 2010 och är fortfarande gifta i dag. De har två barn tillsammans, döttrarna Lyra, född 2011, och Margot, född 2013.

Annons
Sophie Dahl och Jamie Cullum.
Sophie Dahl och Jamie Cullum har varit tillsammans sedan 2008.
10 modeller som visar att annorlunda är vackertBrand logo
10 modeller som visar att annorlunda är vackert
Annons