Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Stjärnorna som vi glömt slog igenom i dokusåpor

21 jun, 2022 
AvLinus Brännström
FotografTT
Dokusåporna har skapat mängder av kändisar sedan de gjorde intåg på 1990-talet. Men här är några stjärnor som vi hade glömt slog igenom i program som Robinson, Big Brother och Paradise Hotel.
Annons
VIDEO: Se stjärnorna som slog igenom i dokusåporBrand logo
VIDEO: Se stjärnorna som slog igenom i dokusåpor

Per Holknekt

Per Holknekt gjorde sig visserligen ett namn inom skateboardvärlden redan på 1980-talet. Men det var som deltagare i den allra första säsongen av dokusåpan Big Brother, som sändes i Kanal 5 år 2000, som Holknekt slog igenom för den breda massan.

– Det hjälpte mig att nå den position jag har i dag, jag fick en chans att föra min egen talan igen, har han sagt till Expressen om de 74 dagarna i huset.

Per Holknekt i samband med sin medverkan i Big Brother.

Han hade precis blivit nykter efter ett missbruk som kostat honom allt – en period före programmet var han hemlös. Nu blev han plötsligt en kändis, gifte sig med jazzstjärnan Viktoria Tolstoy och något år senare startade han klädföretaget Odd Molly. Senare var han under två år också gift med Lena Philipsson.

Annons

Per Holknekt har också sommarpratat i P1 och 2014 berättade han om sitt liv i biografin Per Holknekt 1960–2014.

Per Holknekt i dag.

Alexandra Zazzi

I dag känner vi Alexandra Zazzi som kock och matprofil – som ger ut egna kokböcker och syns och hörs i diverse matsammanhang i tv och radio. Hon har till och med tävlat i TV4:s Kockarnas kamp.

Alexandra Zazzi i Expedition Robinson.

Men när hon slog igenom på 1990-talet var det som något helt annat. 1998 blev hon den första kvinnliga vinnaren av Expedition Robinson då hon stod som segrare i den andra säsongen av SVT:s klassiska dokusåpa.

Annons

– Jag älskar utmaningar och håller på med dykning på fritiden. Jag sökte till Robinson för äventyret och det blev ju en otroligt spännande upplevelse, har hon sagt till Borås Tidning.

Alexandra Zazzi i dag.

Isabel Adrian

De flesta känner igen henne från Svenska Hollywoodfruar, där hon medverkade och berättade om sitt liv med Swedish House Mafias Steve Angello i Los Angeles. Men även Isabel Adrian syntes först i den klassiska dokusåpan Expedition Robinson.

Isabel Adrian inför sin medverkan i Expedition Robinson.

Isabel Adrian var med i den åttonde säsongen, som sändes 2004 – det var den första säsongen som inte visades i SVT. I stället sändes programmet då i TV3 med Robert Aschberg som programledare. Vinnare blev Jerry Forsberg – som Isabel Adrian också hade en kort romans med.

Annons

Martin Melin

Sveriges kändaste polis, författare, riksdagskandidat för Liberalerna, Camilla Läckbergs ex-make. Ja, Martin Melin har många strängar på sina lyra.

Men det var genom en dokusåpa som Martin Melin blev kändis från första början.

Martin Melin i den första säsongen av Expedition Robinson.

Han är för alltid inskriven i historieböckerna som den allra första vinnaren av Expedition Robinson i SVT. Martin Melin vann premiärsäsongen 1997 – det är 25 år sedan nu – och har sedan dess blivit en konstant i svensk underhållnings-tv.

Annons

Han har bland annat medverkat i På rymmen, Blåsningen, Fångarna på fortet, Realitystjärnorna på godset och Den stora hälsoresan. Men det var alltså i Robinson som allt startade.

Martin Melin i dag.

Carolina Gynning

Efter några år som modell slog Carolina Gynning igenom för den breda allmänheten 2004 när hon medverkade i Kanal 5-dokusåpan Big Brother 2004. Gynning vann hela säsongen och har sedan dess varit en av Sveriges mesta kändisar.

Hon är konstnär, influencer, programledare, författare, entreprenör och poddare.

Annons
Carolina Gynning i samband med sin medverkan i Big Brother.

Carolina Gynning har berättat om hur hon självmedicinerade med alkohol och droger innan hon var med i dokusåpan.

– När jag blev inlåst i Big Brother, det räddade mig, då blev det tre månader utan droger alls. Det sjuka är att jag fick en riktig jävla tankeställare. Är det det här livet jag vill leva? Jag kände mig bara tom. Det var bara destruktivt, har hon sagt till Aftonbladet.

Carolina Gynning i dag.

Doktor Mikael

I dag är han framför allt känd som Doktor Mikael, eller Soldoktorn, i TV4 – och förstås för den omtalade relationen med Lotta Engberg.

Annons

Men för snart 20 år sedan dök läkaren Mikael Sandström upp i tv i ett helt annat sammanhang. Han deltog i Expedition Robinson 2003, den sista säsongen som SVT sände av den klassiska dokusåpan.

Mikael Sandström i Expedition Robinson.

– Jag satt i Gränslandet. Dit fick man åka omedelbart om man blev utröstad. Jag satt där i 28 dagar, har Mikael Sandström berättat i Nyhetsmorgon om sitt Robinson-äventyr.

– Alla trodde jag var borta. Så jag satt och svalt där i 28 dagar och sedan dök jag upp igen och alla tänkte ”nej, inte han igen”.

Annons
Mikael Sandström i dag.

Jan Emanuel Johansson

I dag är han känd som tidigare socialdemokratisk riksdagsledamot som gjort sig miljoner på sitt företagande – pengar som han lägger på snabba sportbilar som han sedan visar upp på Instagram. Men även den stridbare entreprenören Jan Emanuel Johansson blev först känd för den breda allmänheten genom en dokusåpa.

Jan Emanuel Johansson i Expedition Robinson.

Och även i det här fallet talar vi om Expedition Robinson.

Annons

Jan Emanuel Johansson tävlade i den femte säsongen som sändes i SVT 2001. Samma år som bland andra Emma Andersson, Zübeyde Simsek och Jan ”Bröli" Dinkelspiel medverkade. Jan Emanuel stod också som segrare och kammade hem en halv miljon kronor.

Jan Emanuel Johansson i dag.

Pål Hollender

Konstnären, filmaren och tv-producenten Pål Hollender har under många år varit en av de mest kontroversiella inom den svenska konstvärlden. Han har bland annat uppmärksammats för filmerna Buy Bye Beauty och United States of Afghanistan.

Annons

2010 skottskadades han i Afghanistan under inspelningarna av dokumentären Finding Ali.

Pål Hollender i Expedition Robinson.

Vid sidan av det har han jobbat som producent för flera av Filip Hammars och Fredrik Wikingssons tv-program och han har också producerat tv-program som GW:s mord.

Pål Hollender gjorde sig dock först ett namn genom sin medverkan i dokusåpornas dokusåpa – Expedition Robinson. Han var med i den andra säsongen, som sändes 1998 och som vanns av Alexandra Zazzi.

Pål Hollender i dag.

Samir Badran

Mäklare, Melodifestivalstjärna och programledare. Samir Badran har dykt upp i alla möjliga och omöjliga sammanhang de senaste åren och det är lätt att glömma bort att även han har en bakgrund som dokusåpaprofil.

Annons
Samir Badran i samband med sin medverkan i Paradise Hotel.

Kanske helst för den äldre publiken som inte tittat på Paradise Hotel – för det var ju nämligen där som Linköpingssonen först blev ett bekant ansikte.

Han medverkade i säsongen som sändes 2013 i TV3.

Samir Badran i dag.
Annons
SE OCKSÅ: Olyckorna vi minns i våra favorit-dokusåpor och tv-programBrand logo
SE OCKSÅ: Olyckorna vi minns i våra favorit-dokusåpor och tv-program
Annons