Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sven-Erik Magnussons vändning – efter fängelset

21 mar, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Sven-Erik Magnusson grundade Sven-Ingvars och var landets populäraste dansbandssångare i flera årtionden.
Men under många år i livet kämpade artisten med alkoholmissbruk – vändningen kom när han hamnade i fängelse.
– Vi gick vidare och blev en tajtare familj efter det, har sonen Oscar Magnusson berättat.
Annons
Svenska kändisar och deras barn i (typ!) samma ålderBrand logo
Svenska kändisar och deras barn i (typ!) samma ålder

Sven-Erik Magnusson var bara 14 år gammal när han var med och bildade dansbandet Sven-Ingvars i Värmland 1956. Med låtar som Fröken fräken och Min gitarr blev de ett av landets mest populära dansband under flera årtionden, och de har sålt miljontals skivor under årens lopp.

Men bakom kulisserna kämpade den populära sångaren med sina egna demoner. I biografin Ett år i taget, som släpptes 2021, berättar sonen Oscar Magnusson om sin pappas problem med alkohol, och hur missbruket gick ut över hans omgivning.

I början av 2000-talet började Sven-Erik Magnusson dricka allt mer, och inför bandets sommarturné 2006 lade han till och med in sig på behandlingshem för sina problem. Men istället för att bli nykter eskalerade alkoholismen – så till den grad att Sven-Erik åkte fast för rattfylla.

Annons

Dömdes till fängelse

Sångaren dömdes först till fotboja, men kunde inte följa reglerna som kom med bojan. Därför byttes hans straff så småningom till två månaders fängelse, där artisten satt på öppen anstalt. Men det fanns en positiv aspekt i det mörka – händelserna gjorde att Sven-Erik Magnusson blev närmare sin familj igen.

– Vi gick vidare och blev en tajtare familj efter det. Och tittar man professionellt på bandet Sven-Ingvars så fick det en ännu större dignitet, när du tar in den mänskliga sidan i det, har Oscar Magnusson sagt i en intervju med Expressen.

Sonen menar att hans pappa bar mycket på sina axlar när han blev känd från så ung ålder, och att många hade förväntningar på honom.

Oscar Magnusson har tagit över som sångare i Sven-Ingvars efter sin pappa.

– Pappa hade på sina axlar att han var en folkkär artist sedan han var typ 14 år och en svärmorsdröm, ofelbar i viss mån. Sedan händer det något och för mig blir det mänskligt. Det kanske blir en intressantare historia, sett i backspegeln.

2017 dog Sven-Erik Magnusson av prostatacancer, men han fortsatte turnera in i det sista.

– I många situationer hade han otroligt ont och var sliten ibland, men när han klev upp på scen så fanns det ju inte ett uns av det. Han lät ju aldrig sjukdomen ta över, tills den dagen när det inte går att bromsa. Då är det inte så mycket att göra heller, men fram till den dagen så vann han, har Oscar Magnusson sagt i dokumentären Sven-Erik Magnusson.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons