1:02

Efter reklamen: 9 saker tonåringar i dag inte kan förstå att vi behövt göra

(1:02)

Slå på ljud

Efter en karriär på Sveriges Radio i Sundsvall och på Radio Göteborg kom Ingela Agardh till Aktuellt i slutet av 1970-talet. I Sveriges Televisions nyhetsprogram var hon först med reporter men det var som nyhetsankare hon verkligen blev ett ansikte som alla kände igen.

– Det var roligt att vara journalist, att ställa frågor, vara med när det händer. Jag var, som många andra, väldigt egotrippad och en gång sa min man något klokt: ”Ingela, det är inte vetenskapligt bevisat men det är möjligt att du inte är centrum i universum.” Det är ett jobb som slukar en. Så småningom fick jag mer distans till mig själv, berättade hon 2008 i en intervju med Aftonbladet.

Ingela Agardh och Aktuellt-kollegan Ann-Britt Ryd Pettersson i mitten av 80-talet.

Roger Tillberg/TT

I början av 1990-talet ledde Ingela Agardh också eftermiddagsprogrammet Hemma och hon syntes dessutom ofta som programledare i Gomorron Sverige.

Några år tidigare, 1987, upptäckte hon en knöl i sitt ena bröst. En bit av bröstet opererades bort och när det visade sig att cancern inte hade spridit sig firade hon med champagne och kaviar, enligt Aftonbladet.

Cancern kom tillbaka: ”Döden håller mig i handen”

Men 2000, samma år som hon sa upp sig från SVT för en karriär som egenföretagare, upptäckte hon en ny knöl. Den här gången opererades hela bröstet bort och hon blev till slut friskförklarad ännu en gång.

John Pohlman blev 80-talets viktigaste tv-person – så lever han i dag

Samtidigt som Ingela Agardh jobbade som moderator och konferencier dök hon upp i rutan igen – den här gången som tävlande i På spåret. Tillsammans med Stefan Holm vann hon SVT-tävlingen 2003 och duon kom tvåa året därpå.

Ingela Agardh med nyfödda dottern Charlotte och maken Veijo 1985.

Roger Tillberg/TT

2005 kom sedan cancern tillbaka för sista gången. Nu spred sig sjukdomen till buken och hon tvingades genomgå regelbundna cellgiftsbehandlingar.

– En ny undersökning visade att jag hade vatten i lungsäckarna och att cancern spritt sig till buken och bukhålan. Det finns ingen bot, det är bara en fråga hur länge man kan hålla sjukdomen i schack. Jag går nu på cellgifter. Det finns en variant som slutat verka, nu prövar jag en andra. När ingen variant funkar längre är det kört, berättade Ingela Agardh för Aftonbladet.

– Döden håller mig i handen. Men jag är inte rädd för att dö. Jag har, faktiskt, inte någon stor vilja att leva vidare, jag har strävat nog, försonat mig med mitt öde.

Bengt Östes stora förändring – efter svåra familjetragedin

Ingela Agardh fann Gud

Hon fann också Gud och ägnade en hel del tid åt att resa runt i Sverige och föreläsa om sin tro. Dessutom skrev hon boken Den största nyheten på samma ämne.

Mötet med Gud hjälpte henne att hantera den obotliga sjukdomen.

– Det finns säkert de som tycker det är konstigt att jag kan tro, jag som drabbats hårt av sjukdom. Men jag tror inte att Gud testar oss genom lidande, tvärtom är Guds kärlek en hjälp i lidandet, sa Ingela Agardh till Hemmets Journal våren 2008.

– Numera är min bön enkel, jag ber Gud att jag ska få dö med värdighet.

Ingela Agardh blev 59 år.

Charles Hammarsten/TT

Dog med familjen vid sin sida

Kort därefter dog Ingela Agardh. Den 17 juni 2008 somnade hon in, 59 år gammal, i hemmet i Malmköping med maken Veijo och dottern Charlotte vid sin sida.

– Mamma blev dramatiskt sämre. Även om vi var inställda på att det här skulle hända så blev det en jobbig period, det gick snabbare än vi trodde, berättade Charlotte Agardh för Aftonbladet.

– Hon somnade in här hemma. Det känns skönt att hon fick göra det.

Efter dödsbeskedet hyllades Ingela Agardh stort för sin gärning som journalist.

– Hon var av Sveriges största kvinnliga nyhetsankare i Aktuellt. Hon ingav en respekt. Hon var en stark, varm och humoristisk människa, som hade mod att använda sig själv för att ge styrka och tröst till andra. Hennes död kom inte oväntat, inte desto mindre dog hon som en mycket levande människa, sa SVT:s dåvarande vd Eva Hamilton till Expressen.