5 stjärnor som var heta på 90-talet
1:18

Efter reklamen: 5 stjärnor som var heta på 90-talet

(1:18)

Slå på ljud

Pa Neumüller

I november 1988 var det premiär i SVT för det omåttligt uppskrivna programmet Zick zack – det skulle bli direktsänd lottodragning i tv. Men allt gick åt skogen redan i första programmet då lottomaskinen havererade.

Tommy Engstrand, Monica Dominique, Bengt Bedrup och Pa Neumüller

Tommy Engstrand, Monica Dominique, Bengt Bedrup och Pa Neumüller ledde fiaskot Zick zack.

Björn Edergren/SVT

Programmet och programledarna – Bengt Bedrup, Monica Dominique, Tommy Engstrand och nykomlingen Pa Neumüller – fick extremt hård kritik. Allra tuffast var det kanske för Neumüller.

– Mitt självförtroende och min självkänsla fick en enorm knäck, jag var ju ny i branschen. Jag fick ingen konstruktiv feedback utan fick kritik för att jag var ”käckt inkompetent” enligt en journalist, har hon berättat för Expressen.

– Branschen ville inte ta i mig med tång efter det här. Jag var påtänkt för flera jobb som programledare och skådespelare men i slutändan vågade man inte satsa på mig för att det skulle påminna folk om Zick zack.

Pa Neumüller i dag.

Pa Neumüller i dag.

Hans Shimoda/TT

Hon kämpade på ett par år, bland annat på TV4 när den kanalen startade, men drabbades sedan av scenskräck och valde att lämna branschen.

I dag är Pa Neumüller 59 år och har under lång tid jobbat som ledarutvecklare och kommunikationstränare.

Lydia Capolicchio

Hon upptäcktes av en tv-producent i mitten av 1980-talet och började jobba på SVT. Bara några år senare ledde Lydia Capolicchio ett av världens största tv-program – Eurovision Song Contest.

Lydia Capolicchio Harald Treutiger.

Lydia Capolicchio ledde Eurovision tillsammans med Harald Treutiger.

Ingvar Andersson

Det var 1992 och hon var programledare tillsammans med Harald Treutiger när tävlingen arrangerades i Sverige efter Carolas seger i Rom året före.

Under sin SVT-karriär kom Capolicchio också att vara programledare för bland annat Gomorron Sverige innan hon under många år framför allt jobbade på TV4 med program som Nyhetsmorgon och Svart eller vitt.

Lydia Capolicchio nu

Lydia Capolicchio jobbar bland annat som moderator nuförtiden.

Karin Törnblom/TT

Men under 00-talet drog hon sig tillbaka från rutan och har sedan dess levt ett mer tillbakadraget liv. Lydia Capolicchio är i dag 58 år och driver ett eget företag där hon jobbar som journalist och moderator.

Harald Treutiger

Lydia Capolicchios programledarkollega i Eurovision Song Contest 1992 var Harald Treutiger – han var då utan tvekan Sveriges största programledare tack vare succéer som 24 karat. Det höll i sig under merparten av 90-talet med bland annat de första säsongerna av Expedition: Robinson.

Harald Treutiger 1990-talet.

Harald Treutiger var Sveriges största programledare på 1990-talet.

Olle Karud

Men det ändrades när han i slutet av decenniet lämnade SVT för TV3 och Jakten på ökenguldet. Programmet var en jättesatsning men floppade totalt och ledde i förlängningen till att tv-karriären tog slut.

– Det var många år där jag var ledsen över att omvärlden inte förstod min storhet längre. Det där får du inte skriva utan att lägga till "haha". Men det var absolut tufft, fram till mitten av 00-talet då jag bestämde mig för att nu måste jag hitta ett nytt fokus och sedan dess har jag inte identifierat mig som tv-programledare, har Treutiger berättat för Expressen.

Harald Treutiger i dag

Harald Treutiger är i dag pensionär – men jobbar ändå ibland.

Björn Larsson Rosvall/TT

Åren som följde drog han i stället in pengar genom att jobba som konferencier, köra båt och göra fastighetsaffärer. Numera är han 66 år och pensionär, även om han fortfarande kör skärgårdsbåt om somrarna. Treutiger och hustrun Kicki Hultin har tre boenden – lägenhet i Göteborg, sommarställe i skärgården och hus i Södra Frankrike – som de delar sin tid mellan.

Rikard Palm

Han var ett uppskattat nyhetsankare i SVT under många år tack vare skojfriska inspel, som när han rakade av sig mustaschen mellan två sändningar, och ett par klassiska bloopers. Men 2009 lämnade han rutan efter att några månader tidigare ha tvångsförflyttats till nattsändningarna.

Rikard Palm nyhetsankare SVT.

Rikard Palm var ett uppskattat nyhetsankare på SVT.

Börje Thuresson/Aftonbladet/TT

I samma veva åkte Palm fast för rattfylla en tidig morgon efter att ha druckit öl och kollat på fotboll med kompisar kvällen före.

– Jag fick blåsa flera gånger och det låg och pendlade mellan rött och grönt så jag fick följa med till stationen och där konstaterades det att jag hade kört rattfull med 0,22 promille i blodet. Efter det blev jag uthängd i tidningarna som värsta rattfyllot, men jag skulle naturligtvis inte ha kört. Är det en känd person på tv som åker dit så skulle jag också skriva om det, berättade han för Aftonbladet för några år sedan.

Rikard Palm nu

Rikard Palm har haft ett par tuffa år sedan han lämnade SVT.

Magnus Sandberg/Aftonbladet/TT

2009 drabbades Palm också av cancer.

– Jag fick cancer i matstrupen och har opererats åtta gånger totalt, har han sagt till Aftonbladet.

De senaste åren har 61-åringen levt på sjukersättning efter alla operationer.

– Jag vet inte om jag orkar börja jobba igen, kanske en vacker dag. Jag saknar tv, det gör jag, sa han till Aftonbladet i somras.

Ellinor Persson

I slutet av 80- och början av 90-talet var Ellinor Persson, som under en period hette Geete i efternamn, en av SVT:s största barn- och ungdomsprogramledare tack vare program som Sommarlov, Kosmopol och Unga tvåan.

Jan Trolin Ellinor Persson SVT.

Jan Trolin och Ellinor Persson var ungdomsstjärnor i SVT.

Roger Tillberg/TT

Hon jobbade frekvent med programledarkollegor som Gila Bergqvist och Jan Trolin – som tragiskt gick bort 1995 i sviterna av en hjärntumör, bara 26 år gammal.

Med åren började Ellinor Persson arbeta mer och mer som moderator – något som till slut blev hennes huvudsakliga sysselsättning.

– Det blev mer och mer och sedan 2004 har jag jobbat som moderator på heltid. Jag saknar inte alls kändisskapet men jag kan verkligen sakna att jobba med tv, har hon berättat för Svensk Damtidning.

Ellinor Persson i dag

Ellinor Persson är i dag moderator på heltid.

Karin Törnblom/TT

På senare år har hon också jobbat för att sprida kunskap om diabetes typ 1, som hennes son Jordan är drabbad av. Ellinor Persson, i dag 56 år, har också varit öppen om den bröstcancer hon drabbades av 2014 – hennes tumör upptäcktes inte vid mammografi på grund av så kallade täta bröst, hon har valt att berätta för att hjälpa andra kvinnor.

– Jag har fått meddelanden från kvinnor som påstår att jag har räddat deras liv och man fulgråter ju när man läst något sådant. Då känner jag att jag har gjort nytta, har hon sagt till Svensk Damtidning.

Gila Bergqvist

Ellinor Perssons SVT Växjö-kollega Gila Bergqvist sa upp sig från tv-jobbet 1995 för att utbilda sig till filmproducent, något som hon framför allt har jobbat med sedan dess. I början av 00-talet gjorde hon dock comeback i rutan för att medverka i Sommartorpet tillsammans med bland andra Ernst Kirchsteiger.

Gila Bergqvist med Peter Settman och Fredde Granberg.

Gila Bergqvist ledde bland annat Sommarlov med Peter Settman och Fredde Granberg.

Roger Tillberg/TT

Gila Bergqvist, som i dag är 54 år, har berättat att hon inte tyckte om kändisskapet som följde med att synas i tv.

– Jag var inte så jätteupphetsad över det, tyckte inte att det var den bästa sidan med jobbet. Jag tycker om att vara att vara privat, det var väl en av anledningarna till att jag drog mig undan, har hon sagt till Expressen.

Gila Bergqvist nu

Gila Bergqvist jobbar numera som filmproducent.

Hans Shimoda/TT

Fredrik Berling

Han var programledare för det banbrytande barnprogrammet Hjärnkontoret när det hade premiär 1995. Fredrik Berling jobbade därefter också med klassiker som Bolibompa och Lilla Sportspegeln.

Fredrik Berling Hjärnkontoret.

Fredrik Berling slog igenom i Hjärnkontoret.

Björn Edergren/SVT

Men till slut tröttnade han på offentligheten. 2005 slutade Berling göra tv på heltid och med åren blev det allt mindre tid i rutan.

– Jag var rätt trött på att vara så publik och tyckte att det var roligare att träffa människor på riktigt, har han sagt till Expressen.

Fredrik Berling i dag

Fredrik Berling är i dag bland annat verksam som moderator och konferencier.

Ola Axman/TT

Fredrik Berling, som är 58 år, jobbar numera framför allt som moderator och konferencier och han läser också in ljudböcker. Han har sagt att det skulle krävas en riktigt bra idé för att få honom att återvända till tv.

– Har man gjort Hjärnkontoret och Lilla sportspegeln, som är så bra och viktiga program, kan man inte göra något annat sedan, har han sagt till Expressen.

Erik Blix

Han började i radio men blev tv-stjärna i början av 1990-talet. Erik Blix ledde den allra första säsongen av Fångarna på fortet i TV4 innan han 1992 fick en helt egen talkshow på bästa sändningstid i SVT – Blix från klar himmel.

Erik Blix 90-talet

Erik Blix blev en stor tv-stjärna i början av 90-talet.

Roger Tillberg/TT

Sedan gjorde han bland annat satirprogrammet Detta har hänt. Men därefter blev det färre och färre tv-uppdrag.

– Tv ger en jäkla boost och det blir mycket fokus, på gott och ont. Man blir upplyft och sedan gör man något som inte går så bra, då är det enkelbiljett åt andra hållet. Jag har gjort tv då och då och tycker att det är kul men radio är det jag trivs bäst med och det jag är bäst på. Jag betraktar radion som mitt massmediala hem, har Erik Blix sagt till Expressen.

Numera jobbar han återigen för Sveriges Radio där han gör program som P4 Extra och Beredskap. För åtta år sedan gick Erik Blix igenom en tuff period då han drabbades av cancer, den elakartade tumören satt i övergången mellan magen och matstrupen. Lyckligtvis upptäcktes den i tid, han opererades och är i dag friskförklarad.

Erik Blix nu

I dag är Erik Blix tillbaka på radion.

Adam Ihse/TT

– Jag brukar säga att jag inte blev sjuk förrän jag blev frisk. Efter operationen och allt elände fick jag lära mig att äta igen – och tycka om att äta igen. Det upptog hela min tankevärld i ett eller två år. När jag äntligen kände att livet fungerade igen kunde jag börja oroa mig för återfall. Men idag mår jag bra vilket jag är oerhört tacksam för, har Erik Blix, som fyllde 65 tidigare i år, sagt till Aftonbladet.

Mest läst