0:49

Efter reklamen: Svenska programledarna då och nu

(0:49)

Slå på ljud

För flera generationer är Johan Anderblad definitionen av Bolibompa. I 25 år ledde han det klassiska barnprogrammet på SVT, ofta i sällskap av sin pipkanin Pipen. Eftersom Bolibompa sändes direkt efter Aktuellt är det folk i alla åldrar som har en relation till honom.

– Jag blev ganska snabbt ett sådant där ansikte som alla kände igen, det var rätt speciellt. Men jag har bara hört positiva reaktioner, det är ingen som kommit fram och sagt att jag har förstört deras barndom. Haha! Nu när jag träffar människor känner både barnen och deras föräldrar igen mig, men även deras morföräldrar som tittade på ”Bolibompa” med sina barn. Det är tre generationer som har tittat på mig, det blir jag påmind om hela tiden, säger han till Aftonbladet.

Kajsa Mellgren lämnade Sverige efter krisen – lungan kollapsade

Led av panikångest

Men medan publiken bara sett honom som den lugna och glada barnprogramledaren, så hade Anderblad problem med psykisk ohälsa tidigt under sin karriär, och drabbades av svåra panikångestattacker som gjorde att han trodde att han skulle dö.

– Det var precis när jag hade börjat med ”Bolibompa”. Då pratade man inte riktigt om utmattningsdepressioner, det fanns inte riktigt något namn för det. Men i vanlig ordning när man får en panikångestattack tror man att det handlar om en hjärtinfarkt och att man ska dö. Det var en fruktansvärt skrämmande upplevelse och jag var helt däckad i flera månader och vågade inte ens kliva upp ur sängen och lämna huset. Jag kände att jag hade nått botten och var tvungen att göra något för att ta mig upp igen. Då blev meditationen en räddning, säger han.

John Chrispinsson kollapsade vid gymmet – dog plötsligt

Efter 25 år i rutan valde Johan Anderblad dock att gå vidare, och istället satsa på en karriär som författare. Att han lämnade SVT efter så många år ser han som ett gemensamt beslut mellan honom och kanalen.

– De gjorde om det till ett halvtimmesprogram och det var inte öppet för mig, jag tyckte det roliga var när man fick vara sig själv och skriva eget manus. Att jag slutade var nog ett ömsesidigt beslut, jag var inte intresserad och de var inte intresserade av mig, säger Johan till Aftonbladet.

5:00

Efter reklamen: The Storytellers – Lyssna med Louise

(5:00)

Slå på ljud