Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Täppas Fogelberg hotades efter orden i radio – så lever han idag

25 nov, 2021 
Radioprofilen Täppas Fogelbergs speciella programledarstil gjorde att han blev hotad, och tvingades lägga om sitt liv.
Nu har han lämnat både radio och tv, och tagit en helt ny bana.
– I Hälsingland hade någon plötsligt slagit in rutorna på vår bil, berättar han i Expressen.
Annons
Fem snabba med Stina WollterBrand logo
Fem snabba med Stina Wollter

Täppas Fogelberg slog igenom brett i SVT-programmet Jacobs stege med Jacob Dahlin redan på 1980-talet – men hade då varit skeptisk till att ta jobbet, då han aldrig hade gjort tv förut. När programmet väl spelades in stortrivdes Täppas dock framför kameran, och tillsammans med Dahlin gjorde han senare också reseprogrammet På tur med Täppas.

Tv-profilen fortsatte få olika tv-uppdrag i SVT, men efter att ha blivit helt blind i mitten av 1990-talet – efter att ha varit mörkerblind sedan barnsben – blev det en naturlig övergång från tv till radio. Han började skriva böcker och föreläsa, samt ledde under 19 år det populära radioprogrammet Ring i P1. Men på grund av sin programledarstil har Täppas också väckt mycket uppmärksamhet, och en del allvarliga hot och hatattacker.

Annons

– Jag var väldigt rak, jag gillar inte att hålla på och larva mig. Det gjorde att många tyckte att jag var vedervärdig och vidrig på alla sätt och vis. ”Ring P1” har en väldigt hängiven publik och många gillade också mitt sätt, säger han i en intervju med Expressen.

Satte in larm efter krossade rutor

Täppas förbjöds till slut av sina barn att ta sin kvällscigarett i gränderna i Gamla Stan i Stockholm, där han bor, då de tyckte att han var för utsatt.

– Jag var inte så orolig för det där men det är klart, i Hälsingland hade någon plötsligt slagit in rutorna på vår bil och då ringde jag säkerhetsavdelningen som installerade ett larm, säger Täppas Fogelberg.

2019 förlängdes inte hans kontrakt med Ring i P1, och sedan dess har han satsat mer på sitt skrivande och Instagramkontot ”Blindfotografen”. Under våren fyllde han 70 år.

– Jag bor jättefint. Dels har jag en liten lägenhet i Gamla stan, men där har jag knappt varit sedan coronan bröt ut, och sedan har jag gården i Hälsingland, som jag såg när jag såg, och den ligger väldigt vackert. Jag hittar här och går fem kilometer varje dag, jag älskar det, säger Täppas Fogelberg.

The Storytellers – Lyssna med LouiseBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Louise
Annons