Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Tom och Joyce Barnaby lämnade Morden i Midsomer – så har det gått

23 maj, 2023 
AvAino Oxblod
FotografIlpo Musto/REX
John Nettles och Jane Wymark.
De spelade äkta paret Tom och Joyce Barnaby i 13 säsonger av Morden i Midsomer innan de lämnade den klassiska serien.
Så här lever John Nettles och Jane Wymark i dag, efter att ha lämnat publiksuccén bakom sig.
Annons
10 ögonblick vi minns från Allsång på SkansenBrand logo
10 ögonblick vi minns från Allsång på Skansen

Morden i Midsomer är en lika självklar sommartradition i Sverige som jordgubbar och grädde eller Allsång på Skansen. Serien har sänts sedan 1997, och genomgått flera förändringar genom åren, men är fortfarande lika populär att följa på sommarkvällarna.

Serien är nu inne på sin 23:e säsong, men trots det förknippar nog många fortfarande Morden i Midsomer med skådespelaren John Nettles, som spelade detektiv Tom Barnaby i de första 13 säsongerna. De senaste tio säsongerna har han ersatts av Neil Dudgeons John Barnaby, Tom Barnabys kusin som tog över jobbet när Tom gick i pension.

Annons
John Nettles och Jane Wymark som Tom och Joyce Barnaby.
Tom och Joyce Barnaby var huvudpersoner i Morden i Midsomer i 13 säsonger.

Så lever John Nettles i dag

John Nettles spelade Tom Barnaby från 1997 till 2011, och gjorde 81 avsnitt innan han lämnade serien för gott. Rollen i Morden i Midsomer är kanske hans mest välkända, men det var långt ifrån första gången han spelade polis. Redan på 80-talet gjorde han en roll i krimdramat Bergerac. Han är också en erkänd teaterskådespelare hemma i Storbritannien.

1966 gifte sig John Nettles med sin första fru, som han fick dottern Emma med. Paret skilde sig dock 1979, och 1995 gifte han om sig med sin nuvarande fru Cathryn Sealey. I en intervju med Expressen har han berättat om det unika sätt paret träffades på:

Annons

– Det är en speciell historia. Jag var på ett party hos numera bortgångne kollegan och komikern Les Dawson. Han stod och pratade länge med en mycket vacker kvinna och jag såg och hörde att han drog de mest dåliga skämt och hon var verkligen uttråkad. Så jag gick fram och sa till henne att följa med mig i stället. Hon följde med och det är snart 25 år sedan.

Bara för att John Nettles rollfigur gick i pension betyder det inte att han gjort det. Den numera 79-åriga skådespelaren gör fortfarande tv-jobb, bland annat som berättarröst i Devon and Cornwall och My unique B&B.

John Nettles 2022.
Så här ser John Nettles ut nu.

Fru Barnaby ville lämna Morden i Midsomer

Tom Barnabys fru Joyce spelades av skådespelaren Jane Wymark. När Tom gick i pension i serien lämnade även hans fru serien, och Jane fick skaffa sig andra jobb. Hon verkar dock inte sakna rollen som den godhjärtade Joyce.

Annons

– Jag är glad att jag inte behöver vara den snällaste personen i världen längre, sa hon till Birmingham Mail 2014, och fortsatte:

– När det är nog är det nog. Jag tycker att Jane är väldigt begränsande. Nu kan jag göra andra saker.

Sedan hon lämnat tv-serien har Jane Wymark fortsatt skådespela i tv-roller.

Jane Wymark spelade Joyce Barnaby.
Jane Wymark var trött på rollen som Joyce Barnaby.
Annons