Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Trafikmagasinet-programledaren lämnade SVT efter bråken

04 nov, 2021 
AvAino Oxblod
FotografRoger Tillberg/TT
Trafikmagasinet med programledaren Carl-Ingemar Perstad sågs av miljontals tittare varje vecka.
Men efter stridigheter med SVT valde Perstad att lämna kanalen – och lämna Sverige för gott.
– Det är jobbigt på alla arbetsplatser ibland, och det var det där också naturligtvis, har han sagt till Expressen.
Annons
Det här gjorde programledarna innan SVTBrand logo
Det här gjorde programledarna innan SVT

I 25 år ledde Carl-Ingemar Perstad det populära motorprogrammet Trafikmagasinet på SVT. Som mest sågs det av 2,4 miljoner tittare varje vecka. När de började sända 1978 var det ett unikt koncept, och att resa utomlands till länder som Ryssland och Korea hörde inte till vanligheterna i västvärldens tv på den tiden.

– Inspelningsresorna vi gjorde… Japan, Korea, Ryssland… Vi var ganska ensamma i Ryssland då på åttiotalet. Det var inte så många från väst som hade kommit in där borta i Uralbergen, till bilindustrin. Och Östtyskland lyckades vi också snacka oss in i. Det är sånt man gärna tänker tillbaka på, att vi vågade. Vi struntade väl i regler som var i både Ryssland och Östtyskland för att göra det vi ville göra, har Carl-Ingemar Perstad berättat för Expressen.

Annons

Sparkades av SVT efter bråken

Men de sista åren på SVT kantades av problem. 1999 blev Perstad sjukskriven för utbrändhet, som följd av en stor arbetsbelastning där han hade samlat på sig 1485 övertidstimmar som mest. Programledarens fall togs upp i Kammarrätten, där de slog fast att den övermäktiga arbetsbördan låg bakom hans utbrändhet. Idag har Carl-Ingemar Perstad lagt konflikten bakom sig.

– Det har runnit mycket vatten i Faluån sen dess. Det är en liten, liten bit. Av 25 års ”Trafikmagasinet” är det en kvart av det hela, kan man säga. Det är jobbigt på alla arbetsplatser ibland, och det var det där också naturligtvis. Speciellt om man är ett litet kontor och får slåss med de stora kontoren om resurserna, Falun mot de andra SVT-kontoren. Och sen få slåss inom kontoret också för resurser… Men som sagt, det är inget jag går och grunnar på, säger han till Expressen.

2002 fick han sparken från SVT, som menade att Perstad långtidshyrt bilar som inte var med i programmet. Då valde han också att köpa ett hus i Florida med hustrun Susanne, som är mäklare. Sedan 2012 har paret green cards, och får bo permanent i landet samt jobba där.

– Vi har inget kvar i Sverige utan det är här vi hör hemma. Vi har slagit ner bopålarna här.

Carl-Ingemar Perstad hemma i Cape Coral i Florida.
Annons