Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Twin Peaks-skådespelaren drabbades av ovanlig blodsjukdom

21 apr, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Sheryl Lee blev känd som Laura Palmer i David Lynchs Twin Peaks – men efter framgångarna försvann hon från rampljuset.
Drabbad av en ovanlig sjukdom sattes Sheryl Lees karriär ur spel, och den forna tv-stjärnan tvingades sälja av sina ägodelar.
– Jag försökte jobba mig igenom det så mycket som möjligt, men rent fysiskt kunde jag inte göra lika mycket, har Sheryl Lee berättat.
Annons
5 stjärnor som var heta på 90-taletBrand logo
5 stjärnor som var heta på 90-talet

Amerikanska skådespelaren Sheryl Lee, 54, blev ett av 90-talets mest kända ansikten när hon spelade Laura Palmer i David Lynchs kultserie Twin Peaks. Efter sin medverkan i den hyllade serien var det nog många som väntade sig att den blonda skådespelaren skulle bli en av branschens nya stora stjärnor – men så blev det inte.

Efter en fortsatt karriär på 90-talet försvann Sheryl Lee från rampljuset på 2000-talet, allt på grund av en svårdiagnostiserad sjukdom. 2007 blev den då 40-åriga skådespelaren sjuk, och det tog läkarna ett halvår av prover och undersökningar att lista ut vad det var som var fel med henne.

Annons

– Jag hade alltid varit väldigt frisk och hade ett bra immunförsvar, så det var konstigt att jag fick en förkylning och inte kunde bli av med den enkelt. Sen när jag blev av med den så kom något annat direkt. Jag blev sjuk om och om igen i sex månader.

Sheryl Lee och Kyle Maclachlan i Twin Peaks.

Skådespelarens ovanliga sjukdom

Till slut kunde hon få diagnosen – Lee hade fått den ovanliga blodsjukdomen neutropeni, som gör att man lätt drabbas av bakteriella infektioner.

– Jag har behövt sälja allt av finansiella skäl. Från 40 års ålder var jag sjuk i 4,5 år. Jag försökte jobba mig igenom det så mycket som möjligt, men rent fysiskt kunde jag inte göra lika mycket, och om man ser sjuk ut är det svårt att få jobb, har Sheryl Lee sagt till Express.co.uk.

Annons

Sheryl Lee försökte hanka sig fram genom att göra mindre indiefilmer, men där finns det istället inte så mycket pengar.

– Allt togs ifrån mig – min hälsa, min karriär, min ekonomi.

För att överleva fick hon också sälja sina souvenirer från tiden Twin Peaks.

Sheryl Lee 2001.

– Jag önskar att jag hade kvar dem men jag behövde sälja dem också. Jag lever nu ett väldigt stilla, enkelt liv i ett litet gästhus på någon annans ranch, berättade hon för Express 2014.

2017 gjorde Sheryl Lee comeback i den nya säsongen av Twin Peaks, men sedan dess har hon lyst med sin frånvaro igen.

Sheryl Lee 2017.
Annons