Leif Ahrle Varuhuset
1:35

Efter reklamen: 6 svenska kultsåpor vi minns

(1:35)

Slå på ljud

Sveriges Televisions Varuhuset är en av den svenska tv-historiens mest framgångsrika såpoperor. Serien, som sändes i 60 avsnitt mellan 1987 och 1989, handlade om varuhuset Öhmans i Stockholm och de intiger som försiggick där.

I rollerna syntes tungviktare som Christina Schollin, Inga Gill, Lena Endre, Görel Crona och Henry Bronett. Över fyra miljoner tittare följde rollfigurernas öden – vid några tillfällen lockade Varuhuset till och med över fem miljoner tittare, siffror som inget tv-program i dag är i närheten av.

En av de mest framträdande rollerna gjordes av Leif Ahrle. Han spelade Kjell Palmqvist, som jobbade på radio- och tv-avdelningen samtidigt som han var med i en liga som stal från varuhuset, i samtliga fem säsonger av serien.

Redan då, i mitten av 1980-talet, hade Leif Ahrle en lång skådespelarkarriär bakom sig men framför allt på teaterscenen. Han debuterade redan i början av 1960-talet och har genom åren bland annat arbetet vid Stockholms stadsteater och Dramaten.

Leif Ahrle och Henry Bronett i Varuhuset.

Björn Edergren

Kritiken mot lönen: Dåligt betalt

Men det var rollen som Kjell i Varuhuset som gjorde Leif Ahrle till ett hushållsnamn.

– Det där är preskriberat. Det var ju så länge sen, men det gjorde mig till rikskändis, har han sagt till Dagens Nyheter.

Han trivdes också, inte minst på grund av arbetsvillkoren.

Så ser 80-talsstjärnorna ut i dag

– Man jobbade max tre dagar i veckan och hade bra betalt. På Stadsteatern jobbade man ju jämt och hade dåligt betalt.

Han fortsatte senare med en annan såparoll på 1990-talet – under flera säsonger spelade han hotellägaren Bosse Åqvist i Vänner och fiender, som först sändes i TV3 och senare i Kanal 5.

Leif Ahrle, 79, med hustrun Lena Boman Ahrle, 54. Att han träffade henne var en av orsakerna till att han lämnade teaterscenen, har han berättat för DN.

Ola Axman/TT

Leif Ahrle lämnade skådespeleriet

Tack vare pengarna han tjänade på såparollerna valde han också att ta ett kliv bort från skådespeleriet för att satsa på sin stora passion – konsten.

Leif Ahrle har varit verksam som konstnär, framför allt har han ägnat sig åt glaskonst, sedan 60-talet men på 90-talet hade han plötsligt ekonomisk möjlighet att i princip bli konstnär på heltid, har han berättat för Dagens Nyheter.

Han förklarade samtidigt att han är konstnär i första hand och skådespelare i andra.

Leif Ahrle med frun Lena Boman Ahrle och barnen Fanny och Hugo 2007-

Per Arvidsson/TT

Så lever Leif Ahrle i dag

En annan orsak till att han valde att ta ett kliv tillbaka som skådespelare var att han på 1990-talet träffade kärleken på nytt – i 24 år yngre Lena Boman, som numera är hans hustru. Paret bor tillsammans i Danderyd utanför Stockholm och har barnen Fanny och Hugo tillsammans – Leif Ahrle har också två barn från ett tidigare äktenskap och flera barnbarn.

När han fyllde 75 för fyra år sedan berättade han för DN att han inte hade lust att spela teater på kvällarna och repetera på dagarna när han träffade Lena.

– Dessutom har man förvånansvärt dåligt betalt. Jag är förvånad över att skådespelarna inte protesterar, sa han samtidigt till tidningen.

Rico Rönnbäck spelade Conny i Varuhuset – så lever han i dag

Efter Vänner och fiender dröjde det också många år innan han gjorde någon ny film- eller tv-roll. På senare tid har dock Leif Ahrle återigen dykt upp i en rad olika produktioner – han har bland gjort inhopp i Beck och Maria Wern samt synts i serien Fartblinda.