Amelia Adamo om skilsmässa
Se power-kvinnorna över 50
0:51

Efter reklamen: Se power-kvinnorna över 50

(0:51)

Slå på ljud

Amelia Adamo har under hela sin karriär vurmat för kvinnofrågor och att kvinnor ska ta mer plats i samhället. Hon startade upp Bonnierägda magasinet Amelia 1995 uppkallat efter henne. Sedan dess har hon även startat upp tidningarna Tara och M-magasin – som riktar in sig på kvinnor över 50 år.

Hon vågar ta ställning och vara en del av debatten. I SVT:s Ekonomibyråns avsnitt ”Skilj dig rik” berättar hon om sina erfarenheter av kvinnor som skiljt sig mitt i livet. Enligt henne har skilsmässorna i 60-årsåldern gått upp och alla haft samma utgång. Kvinnorna får det sämre ställt än männen.

– 100 procent av de fall vi tagit del av så torskar hon. Det är en statusförskjutning, definitivt, säger Amelia Adamo.

Berättar om sina erfarenheter

De kvinnor vars historier Amelia tagit del av är alla av samma generation. Den första yrkesarbetande generationen som skiljer sig eller kan skilja sig.

– De har inte tänkt så mycket på pensionspengar och sånt. Sen visar det sig när de skiljer sig. Då väljer dom att skilja sig ändå, av många olika skäl, säger Adamo.

Som Femina tidigare skrivit om uppger nästan hälften av Sveriges kvinnor att de inte har råd att separera från sin partner – om det skulle vara aktuellt.

Ger sina ekonomiska råd till kvinnor

Amelia Adamos lösning på detta problem är klart och tydligt. Hon tycker att man ska förbereda sig inför en skilsmässa. Eller i alla fall har ekonomiska förutsättningar att klara av ett liv utanför ett eventuellt äktenskap.

– Jag tycker faktiskt att man ska planera och ha kunskap om försäkringar, och vem som står på bilen och sådant. Jag tycker att man ska ha bra äktenskapsekonomi och både veta om sina rättigheter och sånt, utan att det ska behöva ta på den där kärleken.

Sist men inte minst är hennes sista tips att arbeta, tjäna pengar och om ena parten är hemma mer med barnen – då ska den andra avstå pensionspengar till den andre.

Amelia Adamo: Jag hittade sonens grav efter nästan 50 år

Mest läst