Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Därför bör du skriva ett testamente – och så gör du

06 feb, 2023 
Äldre kvinna som skriver testamente
Vet du vem som ärver dina pengar och din bostad när du dör?
För att skydda de du älskar bör du skriva ett testamente. Det menar juristen Petra Segerdahl. Här förklarar hon hur du går tillväga!
Annons
Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässanBrand logo
Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässan

En vanlig fördom är att enbart män med stora förmögenheter skriver testamente. Men det är inte hela sanningen, menar juristen Petra Segerdahl. Hon är VD för juristbyrån Verahill och expert inom familjejuridik. Petra Segerdahl hänvisar till sin egen juristbyrå där både män och kvinnor skriver testamenten – men där ålderskategorierna skiljer sig åt.

Juristen Petra Segerdahl om att skriva testamente.
Petra Segerdahl om vikten att skriva testamente.

– Vår erfarenhet är att män är överrepresenterade i yngre och medelåldern, särskilt de som driver bolag eller som är starkare ekonomiskt. I äldre ålder tar kvinnorna i kapp. Fler kvinnor skriver då sitt första testamente tack vare att deras avlidna makar har saknat testamente och kvinnorna har sett effekten av det, säger Petra Segerdahl.

Annons

Vad ska man skriva i ett testamente?

Här ger Petra Segerdahl sex exempel på saker som bör finnas med i ett testamente:

  1. Bestäm vem eller vilka du vill ska ärva dig och glöm inte att ange person- eller organisationsnummer. Tänk på att fundera i flera led, hur vill du exempelvis ha det om du helt saknar barn eller barnbarn när du går bort?

  2. I de allra flesta testamenten bör man ha med ett förordnande om enskild egendom så att inte dina arvingars respektive får ta del av dina besparingar vid en separation.

  3. Glöm inte bort att göra ett lagval för att undvika att något annat lands lag blir tillämpligt.

  4. Använd din möjlighet att välja en testamentsexekutor för att underlätta för- och undvika osämja bland dina arvingar. En testamentsexekutor har till uppgift att på ett opartiskt sätt ordna med bouppteckning och arvskifte samt förvalta och avveckla dödsboet på bästa sätt.

  5. Testamentet ska dateras och signeras av dig samt bevittnas av två opartiska, samtidigt närvarande vittnen.

  6. Sist, men inte minst - ta hjälp av en jurist som är expert på familjerätt för att säkerställa att handlingen blir korrekt. När det är dags att använda testamentet så är det för sent att rätta till eventuella felaktigheter.

Makens testamente extra viktigt

Att stå ensam kvar med både sorgen efter sin älskade och en slitsam bodelning är inte lätt. Om maken dessutom har barn sedan tidigare, ärver automatiskt barnen hans del av ert boende och era gemensamma tillgångar. I värsta fall har du svårt att lösa ut barnen från boendet och du kan tvingas flytta.

– Därför är det särskilt viktigt för kvinnors del att se till att mannen skriver ett testamente. Eftersom männen statistiskt sett dör innan kvinnan, kommer kvinnan troligtvis stå där själv med dödsboet och behöva reda ut vem som ska ha vad.

Ensamstående bör skriva testamente

En viktig anledning till att skriva ett testamente är om du är ensamstående med barn under arton år.

– Vi ser främst kvinnor som skriver testamenten för att barnets far inte ska bli förmyndare om hon själv dör. Om barnet är under arton år får inte barnet tillgång till de ärvda pengarna, utan de förvaltas av förmyndaren. Om man inte har en jättebra relation till sitt ex kan det vara bra att låta en annan närstående, som man litar på, ta hand om pengarna tills barnet är arton år. Detta måste skrivas i testamentet, säger Petra Segerdahl.

Annons

Skriva testamente som singel och barnlös

I Sverige finns det en legal arvsordning som faller i kraft när du dör. I första hand ärver dina barn eller barnbarn dig och i andra fall kan föräldrar, hel- och halvsyskon, far- och morföräldrar eller farbröder, fastrar, morbröder och mostrar ärva dig. Om du är singel och inte har några barn blir det automatiskt dina föräldrar som ärver dig.

– Är du okej med det så behöver du inte skriva något testamente. Vill du hellre att ett syskon eller syskonbarn ärver dig så behöver du skriva det. Du har möjlighet att testamentera till vem du vill. Du har även rätt att utesluta ”den där mostern som du aldrig gillat” ur testamentet och skriva att hon inte skall ärva någonting av dig.

Testamente som sambo – vem ärver vem?

Som sambor har ni ingen lag som reglerar att ni skall ärva varandra om en av er dör i förtid. Petra Segerdahl uppmanar därför er att tillsammans fundera över vad ni vill ska hända med era tillgångar, framförallt ert gemensamma boende, om du eller din sambo dör. Även om det är en jobbig diskussion att ta nu, kan den bespara er en massa elände i framtiden.

Annons

– Om ni inte har skrivit testamenten och din sambo dör ärver i första hand barnen honom. Om han inte har några barn ärver hans föräldrar honom enligt lag. Det innebär att dessa personer kan komma och säga att de vill ha hälften av värdet på din bostadsrätt. Om du inte kan lösa ut barnen eller hans föräldrar så har du plötsligt förlorat både din sambo och ditt hem. Hade ni haft testamenten så hade du besparats den situationen.

Vittnen vid underskrift av testamente

För att ett testamente ska vara giltigt räcker det inte med att du skriver under det i din ensamhet.

– Du måste ha två vittnen som bevittnar med en speciell vittnesmening när du skriver på testamentet. De får bland annat inte vara släkt på nära håll och inte vara omnämnda i testamentet. Originalet ska sedan förvaras på ett väldigt tryggt ställe.

Till skillnad från exempelvis äktenskapsförord som måste registreras hos Skatteverket, kan testamenten inte registreras någonstans och måste för att vara giltiga alltid uppvisas i original. Petra Segerdahl uppmanar att vara extra noggrann om du vet att någon i din närhet kan ha ett intresse i att testamentet inte hittas, eller i värsta fall hittar det och river isär det.

Annons

Viktigt att uppdatera testamentet

Det du skriver i ditt testamente behöver inte vara skrivet i sten för gott. Du kan när som helst ändra eller göra ett nytt.

– När livet förändras så förändras även behoven och då behöver du titta över ditt testamente. Du bör titta över ditt testamente åtminstone var femte år. Oftast är det enklare att skriva ett helt nytt eftersom ändringar i det befintliga testamentet kan bli kladdigt och svårtolkat, avslutar Petra Segerdahl.

Tips! Det enklaste sättet att upprätta ett testamente är genom att ta hjälp av en jurist. Då får du hjälp med de juridiska delarna och ofta också en säker förvaring. De flesta juristbyråer har fasta priser på enklare avtal och det kostar vanligtvis några tusenlappar att upprätta ett testamente.

Annons