Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Nästan hälften av alla kvinnor har inte råd att separera

26 jan, 2023 
AvJosefin Westin
FotografDanske Bank/ TT
Endast hälften av Sveriges kvinnor uppger att de har råd att separera från sin partner – om det skulle vara aktuellt.
Resten har inte råd eller vet inte om de skulle ha det, visar en undersökning från Danske Bank.
Annons
Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässanBrand logo
Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässan

Sverige anses vara ett av världens mest jämställda länder. I alla fall utåt sett och i jämförelse med andra länder. Men zoomar man in lite och frågar svenska kvinnor så har även Sverige en bit kvar innan vårt land kan anses vara helt jämställt.

Det visar inte minst Ipsos opinionsundersökning på uppdrag av Danske Bank Sverige där 33 procent av de tillfrågade kvinnorna uppger att de inte skulle ha råd att separera från sin partner. 17 procent av dem svarar att de inte vet.

Det är sammantaget nästan hälften av alla kvinnor.

– Det är en dramatisk försämring, säger Jennie Sandén, privatekonom Danske Bank Sverige.

”Tvingas vara kvar i förhållandet”

Danske Bank har löpande gjort undersökningar kring svenskarnas ekonomi. För tre år sedan uppgav 21 procent att de inte hade råd att separera.

– Det finns en samhällsutmaning när kvinnor känner att de inte har råd att separera och att de tvingas vara kvar i förhållanden för att de inte har ekonomiska förutsättningar att lämna, säger Jennie Sandén.

Annons

Hon menar att det är viktigt att belysa de här frågeställningarna och framför allt hjälpa den part i förhållandet som har sämre förutsättningar än den andra. För Jennie Sandén är resultatet i undersökningen väldigt tydligt och tyder bara på en sak.

– Är vi ett jämställt samhälle ekonomiskt sett? Nej, det är vi inte.

Kvinna som sitter i soffa efter att ha separerat

Slår hårt på kvinnors pension

Enligt Jämställdhetsmyndigheten har kvinnor i genomsnitt 20 procent lägre disponibel inkomst jämfört med män. Denna skillnad förstärks genom ett snedfördelat uttag av både föräldraledighet och vabb. Där kvinnor står för absolut flest dagar. Kvinnor tar också ofta betydligt större del av hushållskostnaderna, menar Jennie Sandén.

– Det är konsekvenserna av att inte ha en jämställd ekonomi. Den kortsiktiga konsekvensen är att kvinnor får mindre i plånboken i dag. Den långsiktiga konsekvensen är att de får betydligt lägre pension, säger Jennie Sandén.

Annons

Kvinnor borde snarare kompenseras med löneutjämning och extra pensionssparande. Ens partner kan även överlåta sina premiepensionsrätter.

Jennies tips: Så får ni jämställd ekonomi

Enligt Jennie Sandén bör man i ett förhållande våga prata om de här frågorna, gärna i ett tidigt skede, och ha löpande samtal kring köksbordet om ekonomin.

– Jag tänker att det tuffaste steget är att ta samtalet. Gör ingen stor grej av det, utan ta samtalet kontinuerligt. Mitt tips är att ta in ekonomi som en naturlig del i vardagen. Det är viktigt att vara överens om hur man fördelar saker och ting. Att båda har möjlighet om man skulle gå skilda vägar.

Par som delar på ekonomin i stället för att separera

Jennie Sandén vill inte lägga sig i hur var och en delar upp sin ekonomi. Det viktiga är att det görs på något sätt.

Annons

– Titta på den lön som man har varje månad och se hur man fördelar den. Det ska vara jämlikt. Det är inte att dela räkningarna 50/50. Om mannen har tio procent mer i lön bör han också betala tio procent mer av räkningarna.

Ett annat sätt kan vara gemensamma konton, alternativt att fördela inkomsterna lika.

– När lönen kommer så kan båda behålla exempelvis 8000 kronor i fickpengar och resten går över till ett gemensamt konto där mat och räkningar betalas ifrån.

För kvinnor kan förändra sin ställning och ta makten över sina liv.

– Man måste stå upp för sig själv. Du kan i mångt och mycket vara självisk när det kommer till ekonomiskt sparande. Du ska inte behöva åsidosätta din trygghet på grund av familjens trygghet.

Vill du har flera tips på hur du kan bli ekonomisk jämställd med din partner? Då kan du läsa mer här.

Så skiljer du dig bäst för barnenBrand logo
Så skiljer du dig bäst för barnen
Annons