Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Black week 2023: Så undviker du att bli lurad

20 nov, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Kvinna shoppar på Black friday.
Många av oss vill passa på att göra bra klipp och fynd under Black week och Black friday – men det är lätt att bli lurad.
Vissa av reapriserna är falska prissänkningar, där företagen höjt priserna en period före rean, för att sedan sänka dem till Black friday och kalla det rea.
– Black Friday är sällan sista tillfället att göra ett klipp, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges konsumenter, till TT.
Annons
Black Friday - så startade konceptetBrand logo
Black Friday - så startade konceptet

Black week, Black friday och Cyber monday – reapriserna står som spön i backen i butikerna och på hemsidorna. Vi är många som vill göra bra fynd på rean, och hitta produkter vi redan hade tänkt köpa men till bättre pris. Julklappar, skönhetsprodukter, skor och vinterjackor kan vara perfekta saker att shoppa på Black friday-rean.

Om du shoppar loss på rean är du absolut inte ensam. 2022 handlade svenskarna för 8 miljarder kronor på Black week, vilket förvisso var en miljard lägre än året innan. Men när du shoppar gäller det att inte lita blint på priserna – det finns nämligen risk att du blir lurad.

– Vi kommer uppleva Black Friday och Black Week som tidigare, med mycket braskande procentsatser. Men det är viktigt att kolla på det faktiska priset och inte procentsatsen, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges konsumenter, till TT.

Annons

Så ser du till att inte bli lurad på Black week

Det har blivit allt mer välkänt att vissa butiker smyghöjer priserna perioden innan rean, för att sedan kunna skylta med ordentlig reaprocent – fastän priset inte är så mycket lägre som de vill få dig att tro. Reglerna har skärpts så att butikerna måste uppge varans lägsta pris de senaste 30 dagarna, men det hindrar inte butikerna från att smyghöja priserna innan dess.

– Jag tror att folk håller mer i sina pengar nu. Samtidigt har rea en stark effekt, det är ett starkt ord som har fungerat väldigt bra genom alla tider. Det skapar känslan av att ”nu gör jag ett fynd” och att det gäller att slå till nu eftersom tillfället är borta imorgon, säger Jan Bertoft.

Några som mäter reapriserna är sajten Pricerunner, vars hela affärsidé går ut på att jämföra priser mellan olika sajter. Där kan du se om priserna har höjts nyligen.

– Det är en djungel där ute med många olika sajter, falska prissänkningar och osynliga fraktkostnader. Vi kartlägger tillgängliga alternativ, visar prishistorik per produkt och var produkten är billigast just nu. Konsumenter ska få en ärlig bild av huruvida det faktiskt är en bra deal eller inte, säger Evelina Galli, som är konsumentexpert på Pricerunner, till Omni.

Annons