Kvinna shoppar på Black friday.
Black Friday - så startade konceptet
1:04

Efter reklamen: Black Friday - så startade konceptet

(1:04)

Slå på ljud

Black week, Black friday och Cyber monday – reapriserna står som spön i backen i butikerna och på hemsidorna. Vi är många som vill göra bra fynd på rean, och hitta produkter vi redan hade tänkt köpa men till bättre pris. Julklappar, skönhetsprodukter, skor och vinterjackor kan vara perfekta saker att shoppa på Black friday-rean.

Om du shoppar loss på rean är du absolut inte ensam. 2022 handlade svenskarna för 8 miljarder kronor på Black week, vilket förvisso var en miljard lägre än året innan. Men när du shoppar gäller det att inte lita blint på priserna – det finns nämligen risk att du blir lurad.

Bästa sminket från Caia Cosmetics – skönhetsredaktörens 5 favoriter

– Vi kommer uppleva Black Friday och Black Week som tidigare, med mycket braskande procentsatser. Men det är viktigt att kolla på det faktiska priset och inte procentsatsen, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges konsumenter, till TT.

Så ser du till att inte bli lurad på Black week

Det har blivit allt mer välkänt att vissa butiker smyghöjer priserna perioden innan rean, för att sedan kunna skylta med ordentlig reaprocent – fastän priset inte är så mycket lägre som de vill få dig att tro. Reglerna har skärpts så att butikerna måste uppge varans lägsta pris de senaste 30 dagarna, men det hindrar inte butikerna från att smyghöja priserna innan dess.

– Jag tror att folk håller mer i sina pengar nu. Samtidigt har rea en stark effekt, det är ett starkt ord som har fungerat väldigt bra genom alla tider. Det skapar känslan av att ”nu gör jag ett fynd” och att det gäller att slå till nu eftersom tillfället är borta imorgon, säger Jan Bertoft.

Jag sparar alla mina inköp till Black Week – dessa 9 favoriter klickar jag hem i år

Några som mäter reapriserna är sajten Pricerunner, vars hela affärsidé går ut på att jämföra priser mellan olika sajter. Där kan du se om priserna har höjts nyligen.

– Det är en djungel där ute med många olika sajter, falska prissänkningar och osynliga fraktkostnader. Vi kartlägger tillgängliga alternativ, visar prishistorik per produkt och var produkten är billigast just nu. Konsumenter ska få en ärlig bild av huruvida det faktiskt är en bra deal eller inte, säger Evelina Galli, som är konsumentexpert på Pricerunner, till Omni.

Mest läst