Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Boktips: 7 bästa böckerna om ekonomi, aktier och sparande

26 maj, 2022 
AvJohanna Bengtsson
FotografUnsplash
bästa böckerna om ekonomi 2022
Förena nytta med nöje och få en bättre ekonomi på köpet. Här listar vi böckerna som förvandlar privatekonomi från krångligt och tråkigt till underhållande och lärorikt.
Annons
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsaBrand logo
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsa

Vare sig du vill spara till en dyr väska, bli fri från skulder eller nå din första miljon, finns det författare som kan guida dig rätt.

De senaste åren har intresset för aktier och sparande spridit sig som en löpeld över Sverige. Detta har resulterat i riktigt bra böcker på ämnet!

7 läsvärda böcker om ekonomi

Här listar vi ekonomiböckerna som toppat listan hos bokhandlarna och som fått högst betyg från läsarna.

1. Frihetsmaskinen: så skapar du ett finansiellt fritt liv

Frihetsmaskinen
Frihetsmaskinen av Sandra Bourbon.

Finansiellt fri - utan att snåla? En lockande tanke som Sandra Bourbon gör till verklighet i boken Frihetsmaskinen.

Annons

Sandra är kanske mer känd som ”Framtidsfeministen”, och i debutboken ger hon konkreta exempel och uppgifter till läsaren. Det handlar om att hitta din pengapassion, sätta mål, automatisera din privatekonomi och investera dina sparpengar på allra bästa sätt. Målet är finansiell frihet, där du äger din egen tid.

2. Haja börsen – med Börshajen!

Haja börsen
Haja börsen av Andra Farhad och Frida Söderlund.

Andra Farhad började med aktier utan kunskap eller särskilt mycket att investera. Idag är hon en prisbelönt investeringsprofil och grundare av bolaget Börshajen.

Annons

Tillsammans med Frida Söderlund har hon skrivit Haja Börsen, en bok till dig som vill börja spara i aktier och fonder, men som inte vet var du ska börja. Författarna beskriver själva boken som ”En enkel och rolig guide där du lär dig allt du behöver (och lite till) för att påbörja din börsresa”. Vi kan inte annat än hålla med!

3. Aktier: 3 steg till ekonomiskt oberoende

3 steg till ekonomiskt oberoende
Aktier: 3 steg till ekonomiskt oberoende av Ola Lauritzson.

Börsen är din väg till en egen sedelpress. Det menar Ola Lauritzon, som här visar vägen till ekonomiskt oberoende. Han förklarar bland annat placeringsstrategin ”The Magic Formula”, en metod som visat sig vara framgångsrik för att hitta kvalitetsbolag med låg värdering.

Annons

I den senaste, uppdaterade utgåvan finns också ett nytt kapitel om hur du ska agera när börsen rasar. Högst relevanta tips, med andra ord.

4. Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor: så blir du ekonomiskt starkare, tryggare och friare

Ekonomisk handbok för kvinnor
Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor av Mia Ingelström.

I denna bok riktar Ekonomi-PT:n Mia Ingelström sig direkt till kvinnor. Här guidar hon Veronica Linarfve, beteendevetare och författare med nybotad ekonomifobi, genom 9 träningspass.

I boken får du lära dig hur du undviker- och tar dig ur vanliga ekonomiska kvinnofällor och tar makten över dina pengar och ditt liv.

Annons

5. Jakten på miljonerna – specialutgåva med 10 extra tips

Jakten på miljonerna bok
Jakten på miljonerna av 100miljonersmannen.

År 2020 startade författaren det anonyma Instagramkontot @100miljonersmannen. Där går det att följa hans resa till målet: 100 miljoner kronor på kontot innan 2030.

Men 100miljonersmannen menar att rikedom handlar om mer än bara pengar, det handlar om dina relationer, din träning, vad du äter och hur du hanterar motgång. Om du vill ha ett rikare liv på alla plan, är detta boken för dig. I den nyutkomna specialutgåvan får du dessutom 10 extra tips för att nå dina mål.

Annons

6. Fixa din privatekonomi : Smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv

Fixa din privatekonomi
Fixa din privatekonomi av Christina Sahlberg.

Ger din privatekonomi dig ångest? Skjuter du upp allt från pensionssparande till budget, för att det känns krångligt?

I boken Fixa din privatekonomi hjälper sparekonomen Christina Sahlberg dig att få en bättre ekonomi genom 11 enkla steg. Med hjälp av boken kan du öka dina inkomster, minska dina utgifter och spara mer effektivt. Framför allt får du kontroll och ett större lugn i din privata ekonomi.

Annons

7. Vägen till din första miljon: alla kan bygga en egen pengamaskin

vägen till din första miljon
Vägen till din första miljon av Tobias Schildfat.

Det krävs ingen speciell utbildning, yrkeserfarenhet eller talang för att nå din första miljon. ”Allt som behövs är uthållighet, intresse och en stark drivkraft efter ekonomisk frihet och oberoende.”

Det menar civilekonomen Tobias Schildfat som skrivit boken Vägen till din första miljon. Med sin bakgrund som aktiemäklare på Handelsbanken visar han hur du kan förvandla din privatekonomi till ett framgångsrikt företag.

Annons