Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Experterna och kundernas betyg: Så bra är nya elbolaget Tibber

10 mar, 2023 
AvJohanna Bengtsson
FotografTT, APPSTORE
Så bra är elbolaget Tibber
I oroliga tider med höga elpriser har många svenskar fått upp ögonen för elbolaget Tibber. Men hur bra är egentligen Tibber? Här får du svaret.
Annons
5 saker som drar mest el i hemmetBrand logo
5 saker som drar mest el i hemmet

Glöm kallprat om väder och vind, i år har elpriserna varit det ständigt aktuella samtalsämnet. De höga elpriserna har inte bara avhandlats på middagar och i frisörstolen, svenskarna har även ökat kontakten med elleverantörerna och förhandlat om sina elavtal. Det visar ny statistik från Svenskt kvalitetsindex.

– Var fjärde elhandelskund har gjort förändringar i sitt nuvarande elavtal. Var femte har bytt elhandelsleverantör, skriver Johan Parmler, vd på Svenskt kvalitetsindex i den senaste branschundersökningen.

Vad är Tibber?

En av de nya uppstickarna på elmarknaden är elbolaget Tibber. De har uteslutande valt att satsa på el per timme, vilket innebär att du som kund kan välja att använda elen när den kostar som minst och därmed sänka din månadskostnad.

Annons

Tibber har blivit särskilt uppmärksammade för sina elbesparande tillbehör samt sin app där det går att följa elförbrukningen per timme. De har också en rad funktioner som automatisk smartladdning av din elbil när elpriset är som lägst och reglering av uppvärmningen i hemmet under nätter och när ingen är hemma.

Tibbers smarta app
Tibbers app har blivit uppmärksammad för sin lättöverskådliga vy.Hur funkar Tibbers el?

Här svarar Tibbers grundare på frågan och beskriver det nya bolagets affärsidé.

– Vi jobbar ständigt med att öka den kontroll som du kan ha som konsument, så att du kan använda elen smartare och köpa in el de timmar som priset är som lägst. Hela poängen med Tibber är att leverera grön el till ett lågt pris, och samtidigt erbjuda teknik och analysverktyg som gör att våra kunder kan använda mindre energi, säger Edgeir Vårdal Aksnes till Svenskt Näringsliv. Tillsammans med svenske Daniel Lindén har han grundat Tibber.

Annons

Tibber får högst betyg

Sedan 2005 har Svenskt kvalitetsindex (SKI) mätt kundnöjdheten bland privat- och företagskunder för elhandel, elnät och fjärrvärme. Under oktober och november 2022 har de genomfört 10 300 intervjuer med svenskar gällande elbolagen.

När resultatet nu har kommit är det Tibber som kniper förstaplatsen. Av privatkunderna får Tibber högst betyg, följt av GodEl på en andra plats och Trollhättan Energi på tredje plats. Lägst betyg ger privatkunderna till Eon. Näst sämst betyg får Fortum, som sedan följs av Göta Energi och Vattenfall.

Omdöme efter test: Så bra är Tibber

Svenska tekniksajten M3 är kända för sina omfattande tester av allt från elbilar, mobiltelefoner, datorer och diverse elprylar. När sajtens chefredaktör Mikael Lindkvist testade Tibber fick elhandlaren 5 av 5 i betyg. Det är särskilt Tibbers app som faller tekniksajten i smaken:

”På förbrukningssidan kan du studera din faktiska förbrukning dag för dag och jämföra med andra motsvarande hem, samt få en uppskattning av din kommande elräkning. Smart! Gillar du att grotta ned dig i statistik kommer du att älska appen helt enkelt.” skriver Mikael Lindkvist i sin recension av elbolaget.

Tibbers elpris passar inte alla

Han ger dock ett varningens finger för att timtaxa inte är optimalt för alla.

”Innan du tar steget till timtaxa gäller det att fundera ordentligt på om upplägget verkligen passar dig. Har du inte möjlighet att förlägga större delen av din konsumtion nattetid (det vill säga uppvärmning eller elbilsladdning) kan det till och med bli dyrare än om du har rörligt abonnemang.” skriver Mikael Lindkvist.

Annons