Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Så får du reda på timpriset på el just nu – enkla knepen

27 mar, 2023 
Kvinna som tar reda på timpris och spotpris på el i sitt elområde just nu

Med timpris på el kan du välja att tvätta och laga mat när elen är som billigast. Här är tre tips som gör det enklare att få reda på vad timpriset på el är just nu.

Annons
5 saker som drar mest el i hemmetBrand logo
5 saker som drar mest el i hemmet

När elpriserna gick upp valde många konsumenter att gå över till att köpa el per timme. Timpris, eller spotpris som det också heter, gör det möjligt att konsumera el när den kostar som allra minst. På så vis blir elräkningen lägre.

Men hur får man reda på vad elen kostar varje timme?

Vi har sammanställt de bästa knepen för att ta reda på timpriset och samlat all information du behöver veta om elområden och spotpris.

Vilket elområde tillhör du?

Från år 2011 är den svenska elmarknaden indelad i fyra elområden, nämligen: SE1 – Luleå, SE2 – Sundsvall, SE3 – Stockholm och SE4 – Malmö. I södra Sverige finns det ett underskott av el, medan det finns ett överskott i de norra delarna. Därav blir elpriset olika beroende på i vilket elområde du bor. Här nedan kan du se Enkla elbolagets karta över de olika områdena.

Karta över elområden i Sverige

Vad är timpris på el?

På grund av den begränsade överföringen av el mellan de olika elområdena i Sverige får varje område sitt separata elpris, som kallas för spotpris. Spotpriset sätts timme för timme på elbörsen Nord Pool. Det är detta pris som utgör grunden för rörliga månads- och timprisavtal hos din elleverantör. Utöver timpriset tillkommer sedan elleverantörens och nätägarens avgifter samt skatt och moms för dig som konsument.

Annons

Hur fungerar timpris på el?

Spotpriset, i folkmun kallat timpris, fastställs varje dag på den nordiska elbörsen Nord Pool. Det görs genom en auktion på morgondagens elpriser, vilka sedan publiceras varje dag kl 13.00. De senaste åren har allt fler elleverantörer börjat erbjuda timpris, vilket gör att kunderna redan dagen innan kan planera sin elkonsumtion nästkommande dag. Du kan då alltså välja att tvätta, laga mat eller använda tv:n under de timmar på dygnet som elen kostar som minst – och därmed minska din elräkning.

Så får du reda på timpriset på el

Men hur får du då reda på vad elpriset kostar per timme? Här har vi samlat tre olika sätt att snabbt och enkelt få reda på dagens spotpris.

1. Timpris hos din elleverantör

De senaste åren levererar allt fler elbolag el per timme. Fortum, Skellefteå Kraft, Vattenfall och Göteborgs Energi för att bara nämna några. Uppstickaren Tibber har valt att enbart satsa på timpris och i en ny undersökning fick de högst betyg av alla elbolag (läs mer om Tibber här). Om du har någon av ovan nämnda bolag kan du enkelt få reda på dagens timpris. Det gör du genom att använda respektive elbolags app eller loggar in på mina sidor för att få fram ditt specifika elpris per timme.

Annons

2. Timpris direkt via Nord Pool

Vill du ta reda på spotpriset direkt från ursprungskällan skall du besöka Nord Pools egen hemsida. Här kan du som vill grotta ner dig i siffror och statistik få reda på allt om föregående- och framtida prognoser. Sajten är på engelska och presenterar data för hela nordens elhandel.

3. Timpris genom svenska hemsidor

Vill du på ett mer lättöverskådligt sätt få reda på timpriset finns det framför allt två svenska hemsidor du bör besöka. På Elbruk.se och Elen.nu kan du på ett enkelt sätt få reda på dagens och morgondagens elpris, men också få statistik om föregående dag-, månad-, eller års elpiser. Du kan även följa hela Sveriges elproduktion och konsumtion i form av vatten-, vind- och kärnkraft.

Annons