Resesugen efter pandemin? Experten reder ut frågetecknen
1:46

Efter reklamen: Resesugen efter pandemin? Experten reder ut frågetecknen

(1:46)

Slå på ljud

Nästan alla som använder sig av sociala medier tycker om att använda dem lite extra mycket när de är ute och reser – att dela med sig av flyg, hotell och stränder eller stadsvyer gör att man påminner sig om hur bra man har det på sin semester.

Men nästa gång du är ute och flyger, undvik att publicera bilder där ditt boardingpass syns. Det kan nämligen innebära större risker än man kan tro, avslöjar säkerhetsexperten Bill Fitzgerald till Conde Nast Traveler. Detta gäller allt med streckkod, något som alltså finns på vanliga boardingpass.

– Om du har en streckkod på någonting så ska du definitivt aldrig publicera det på sociala medier. Om du är orolig för att få din identitet stulen, så är det ett väldigt enkelt steg att ta, att aldrig någonsin fotografera något med streckkod, säger Fitzgerald.

8 saker du kan få ta gratis från hotellet

Det kan hända med ditt boardingpass

Caleb Barlow, vd för CynergisTek – ett konsultbolag med fokus på cybersäkerhet – menar att en bild på boardingpasset kan göra att obehöriga får tillgång till ditt inlogg hos flygbolaget och dina ihoptjänade bonuspoäng.

– Allt som behövs är ditt namn, ditt referensnummer till bokningen och ditt medlemsnummer. Alla de tre sakerna finns på ditt boardingpass, säger Barlow till Forbes och fortsätter:

– Det kan behövas några basala frågor för att återställa lösenordet – men de svaren kan jag ta reda på bara genom att söka på nätet. Och nu har jag tillgång till ditt bonuskonto.

Resexperten: Så vet du om hotellet försöker lura dig

Det som rekommenderas är att förstöra boardingpasset efter användning, inte bara slänga bort det så att någon annan kan få tag i det. Har du boardingpasset digitalt i mobilen slipper du det problemet.