Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Flygvärdinnornas hemliga ord för olika passagerare

29 sep, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Har du undrat över vad flygvärdinnorna säger till varandra när du flyger?
Nu avslöjar en erfaren flygvärdinna vilka hemliga kodord de har för olika sorter passagerare – beroende på vad de tycker om dem.
”Blir du stämplad som en 'Philip' har du gjort något fel”, berättar flygvärdinnan i The Sun.
Annons
10 plagg du aldrig bör bära på ett flyg - enligt kabinpersonalen!Brand logo
10 plagg du aldrig bör bära på ett flyg - enligt kabinpersonalen!

Vad tycker flygplanspersonalen om olika typer av passagerare, och vad säger de egentligen till varandra under en flygning? Det är vi nog många som har funderat på under en flygresa.

Nu avslöjar en flygvärdinna, med år av erfarenhet på ett av Storbritanniens största flygbolag, vad flygvärdinnorna pratar om – och vilka hemliga kodord de har för olika typer av passagerare och situationer. Flygvärdinnan, som vill förbli anonym, berättar hemligheterna i en artikel i The Sun.

”Om du är en van resenär och vill veta om vi pratar om dig så är det värt att lära sig det fonetiska alfabetet, för om vi diskuterar enskilda passagerare använder vi platsnumret. Till exempel, om du har plats 13D, då refererar vi till dig som Delta 13”, förklarar flygvärdinnan.

Annons

Hon menar att passagerarna kan rankas av personalen.

”Vad vi säger om dig kan vara lite kryptiskt, speciellt om vi säger det mitt i gången, men om du lyssnar noggrant kan du räkna ut om det är bra eller inte. Om du hör ditt platsnummer i samma mening som 'Bob' så har du uppmärksammats av någon, för personalen använder det som en förkortning för 'best on board'”, säger hon i The Sun.

Flygvärdinnornas hemliga ord för passagerare

Best on board översätts rakt av till ”bäst ombord” på svenska.

Medan det är bra att vara en Bob, så vill man inte bli benämnd som Philip – då har man gjort något för att sticka ut negativt hos personalen. Philip kommer ursprungligen från förkortningen PILP – ”passenger I'd like to punch”. Alltså ”passagerare jag skulle vilja slå” på svenska.

Något som kan göra att du blir benämnd som en Philip är att du ringer efter hjälp för ofta under en resa, något som flygvärdinnor kan störa sig på. Varje gång någon signalerar att de behöver hjälp på planet måste personalen vara beredd på att det kan handla om vad som helst från att man vill ha något att dricka till att det rör sig om ett akut sjukdomsfall.

”Du har absolut rätt som passagerare att förvänta dig service när du behöver det, men det kan vara värt att kolla vad vi gör och om det är ett bra tillfälle att trycka på knappen.”

Annons