I år är många nyfikna på att upptäcka något annat än de vanliga turisttäta orterna och allt fler lockas därför av mer udda resmål som Albanien och Greklands fastland i sommar. Bland charterbolagens resmål finns flera orter för den som vill prova något nytt – från Olympiska rivierans Paralia, Plaka och Platamonas till den grekiska byn Zagoria uppe bland bergen.

I Albanien har utbudet även ökat rejält i år. För den som är sugen på storstadssemester finns huvudstaden Tirana med direktflyg från såväl Göteborg, Köpenhamn som Stockholm och för strandsemester i Albanien finns orterna Durres Riviera, Himara, Dhermi samt Saranda.

Ytterligare två trendiga länder som lockar svenskar är Portugal och Kroatien. I Portugal är det främst Algarve, Porto och Lissabon som besöks av svenska turister i sommar.

Men riktigt än tar sig inte de trendiga nykomlingarna in på listorna över de allra populäraste resmålen för svenskarna. Topplistorna, som tagits fram av Resia Travel Group, är baserade på resor bokade innan den 19 april och avser resor som har avresa mellan den 1 juni och den 31 augusti.

I år är det svenskfavoriten London som är populärast och förra årets etta Barcelona ramlar ner på en andra plats. Nya på listan jämfört med förra året är franska Paris och Nice som ökat med 68 respektive 42 procent jämfört med förra året.

Svenskarnas populäraste resmål i sommar – reguljärt:

1. London, Storbritannien

2. Barcelona, Spanien

3. Malaga, Spanien

4. Alicante, Spanien

5. Palma de Mallorca, Spanien

6. New York, USA

7. Rom, Italien

8. San Francisco, USA

9. Paris, Frankrike

10. Nice, Frankrike

Svenskarnas populäraste resmål i sommar – charter:

1. Palma de Mallorca, Balearerna

2. Chania, Kreta

3. Rhodos stad, Rhodos

4. Split, Kroatien

5. Larnaca, Cypern

6. Antalya, Turkiet

7. Kos stad, Kos

8. Heraklion, Kreta

9. Preveza, Grekland

10. Las Palmas, Gran Canaria

Läs även:

7 resor alla borde göra minst en gång i livet

Det här betyder stjärnorna på hotellen utomlands

11 turistfällor att se upp för i sommar – och så undviker du dem

Källa: Resia
Foto: IBL/Shutterstock

Mest läst