Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Flygvärdinnan avslöjar: Då kan vätskekontrollen i securityn tas bort

12 jul, 2023 
AvEbba S. Dahlman
I en intervju med Femina avslöjar svenska flygvärdinnan Angelica att vätskekontrollen i securityn på flygplatsen snart kan vara ett minne blott.
Och faktum är att Arlanda flygplats hoppat på tåget.
Tjoho, vi resenärer kan spara massor av tid!
Annons
Så packar du inför flygresan - flygvärdinnan tipsarBrand logo
Så packar du inför flygresan - flygvärdinnan tipsar

Visst är det väl tradigt att packa upp och packa ner alla små påsar med vätskor i säkerhetskontrollen på flygplatsen? Goda nyheter, det kan snart vara ett minne blott!

I en intervju med Femina berättar mångårigt erfarna flygvärdinnan Angelica Hedlund, som arbetar för SAS, om teknikutvecklingen som sker på flera flygplatser runt om i världen – och som kan snabba på din reseupplevelse rejält!

Flygvärdinnans tips: Få med dig mer vätska i handbagaget

Vi passar på att fråga svenska flygvärdinnan om hon har några knep för att man ska kunna ta med sig mer vätska i handbagaget.

– Ja, ifall man reser med någon som inte har med sig så mycket produkter. Då kan man ju dela upp produkterna mellan sig. För att maximera och få med sig så mycket produkter som möjligt, säger hon och fortsätter:

Annons

– Men om man vill ha med sig mycket produkter, så är såklart det allra bästa att checka in ett bagage. Då behöver man inte stå där i säkerhetskontrollen och vara stressad hela tiden.

Vätskekontrollen i securityn på flygplatsen tas bort

På frågan: ”Varför är det en gräns på hur mycket vätska man får ta med sig?”, svarar Angelica snabbt att det finns planer på att ta bort vätskekontrollen i securityn.

Ja, alltså ... Jag tror ju att det här kommer att tas bort helt. På flygplatsen London Heathrow har man ju exempelvis redan tagit bort den, säger hon och utvecklar sedan:

– De har skaffat en säkerhetskontroll som gör att man inte behöver hålla på och plocka ut alla grejer. Man ska exempelvis kunna ha med sig en två liters flaska med vatten i sin väska och den går igenom. För tekniken kan analysera att det inte är farliga vätskor.

Nya säkerhetskontroller på Arlanda

Arlanda flygplats under rusningstid.
Arlanda flygplats under rusningstid.

London Heathrow är inte den enda flygplatsen som utforskar den här tekniken. Även Arlanda har infört nya säkerhetskontroller på tillfällig basis för alla resenärer som reser från Terminal 5.

”Den nya säkerhetskontrollen har en modern teknik som innebär att du som resenärerna kan låta både elektronik och vätskor ligga kvar i ditt bagage”, skriver Swedavia, som äger Arlanda flygplats, på sin hemsida.

Om allt går som det ska innebär det att du som resenär kan spara massor av tid – det är värt att hurra för!

Annons