Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Piloten: Det här är den läskiga sanningen om turbulens

16 nov, 2022 
AvJosefin Westin
Pilot om vad som sker när det blir turbulens på flyg.
Oavsett om man är flygrädd eller ej upplevs turbulens av de allra flesta som någonting obehagligt.
Och kanske med all rätt.
Här avslöjar en pilot den läskiga sanningen om turbulens.
Annons
10 plagg du aldrig bör bära på ett flyg - enligt kabinpersonalen!Brand logo
10 plagg du aldrig bör bära på ett flyg - enligt kabinpersonalen!

Det är obligatoriskt att ha säkerhetsbältet fastspänt vid start och landning när man flyger. Men det finns en anledning till att passagerare alltid bör vara fastspända när de sitter ner på sin plats.

Nu avslöjar piloten Eser Aksan E för tidningen The Sun den läskiga sanningen om turbulens och hur det är att vara bakom spakarna när det sker.

Det händer vid turbulens på planet

Eser Aksan E berättar att piloter rent bokstavligt talat står helt handfallna när det blir turbulens på planet:

– Vid svår turbulens kontrollerar vi inte planet.

Men hon vill ändå mana till lugn:

– Det betyder inte att planet kommer att vända upp och ner eller så, det är bara inte i vår kontroll just då men det flyger fortfarande.

Även för personer utan flygrädsla kan turbulens upplevas som något väldigt obehagligt. Ofta skakar flygplanet och direkt tänds fasten-seat-belt-skyltarna samtidigt som piloten ber alla passagerare att sätta sig på sina platser och spänna fast sina säkerhetsbälten. Under tiden flyger alltså planet av egen maskin utan att piloten kan påverka hur.

Annons

– Det slutar uppenbarligen vid en vissa tidpunkt och sedan har vi kontrollen igen och vi behöver reglera flyghöjden och det tillstånd som planet befinner sig i, säger Eser Aksan E.

Piloter försöker undvika turbulens

Vid turbulens men även luftgropar förändras flyghöjden.

– Men det är egentligen ingen stor grej, det är inte som att vi tappar hundratals meter eller nått sånt. Det händer inte. Det känns så men det händer inte.

Enligt Eser Aksan försöker piloter att undvika turbulens om de kan men det är inte alltid möjligt, som vid exempelvis klarluftsturbulens även kallat luftgrop.

– Vi kan inte alltid förutse det. Vi vet inte alltid var det är och det finns inget sätt att vi kan flyga runt det. Det är det som är farligt eftersom vi inte kan förutse det utan det bara händer.

Annons

Då kan du skadas under turbulens på flyg

Det är väldigt sällsynt att det sker skador på planet vid turbulens och turbulensen i sig är inte farligt för människor – så länge passagerarna sitter fastspända. Största hotet kommer inifrån kabinen.

– Saker som kastas runt och människor som faller. Det är det största problemet för människor när det är turbulens.

– Det är anledningen till att människor skadas.

Piloten påpekar också att flygplan alltid kontrolleras efter landning och att det vid de flesta tillfällen inte finns några ytliga skador.

Annons